USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ніккі Гейлі виграла праймеріз в окрузі Колумбія, випередивши Дональда Трампа

Голосування в окрузі тривало з 1 до 3 березня
Гейлі
Ніккі Гейлі
Джерело: AP photo

Претендентка на участь у виборах президента Сполучених Штатів Америки Ніккі Гейлі виграла праймеріз Республіканської партії в окрузі Колумбія. Й цим обійшла експрезидента США Дональда Трампа, повідомляє АР.

Ніккі Гейлі на праймеріз Республіканської партії в Колумбії здобула вдвічі більше голосів, ніж її суперник, колишній президент США Дональд Трамп – 1 тис. 274 проти 676 за всіма виборчими округами.

"Це перша перемога Гейлі в процесі висунення кандидатів, оскільки попередні вісім внутрішньопартійних голосувань вигравав Трамп. Політикиня обіцяє залишитися в перегонах принаймні до Супервівторка, 5 березня, коли праймеріз проведуть відразу 15 штатів і територій", – пишуть медіа.

Голосування в окрузі тривало з 1 до 3 березня. А праймеріз Демократичної партії в окрузі Колумбія відбудуться в червні.

Вибори в США

Президентські вибори в Сполучених Штатах Америки заплановані на осінь 2024 року.

Згідно з прогнозами, головним кандидатом від демократів стане чинний американський лідер Джо Байден, а від республіканців – колишній глава держави Дональд Трамп.

Голоси мають офіційно підрахувати до 6 січня 2025 року, а на 20 січня заплановано інавгурацію.

Додамо

Колишній президент Сполучених Штатів Америки і нинішній претендент на цю посаду Дональд Трамп вихідними переміг на республіканських кокусах у Мічигані, Міссурі та Айдахо.

Трамп легко переміг на республіканських кокусах у Мічигані, де партію роздирають чвари, які, як побоюються деякі республіканці, можуть зашкодити його кампанії в цьому ключовому штаті.

Однак раніше Верховний суд штату Колорадо ухвалив виключити Дональда Трампа зі списку кандидатів на пост президента у 2024 році через його роль в акціях протесту біля Капітолія 6 січня 2021 року. 

Це судове рішення зробило Дональда Трампа першим кандидатом у президенти в історії США, якому заборонили брати участь у виборах за пунктом Конституції, що вкрай рідко використовується, який забороняє посадовим особам, що брали участь у "заколоті або повстанні", обіймати офіційні посади.

Постанова суду стосується лише республіканських праймеріз у Колорадо, які пройдуть у штаті 5 березня, але це рішення, ймовірно, також вплине на статус Трампа на загальних виборах 5 листопада. 

Також суддя американського штату Мічиган постановив, що колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп залишиться у первинних виборчих бюлетенях штату.

Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США