USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Депутата Одеської облради та його дружину спіймали на ще одному злочині - пара вкрала понад 24 млн грн

Пара крала гроші з 2017 по 2021 роки
Депутат одеської облради рейдер і крадій_1
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України викрила депутата Одеської облради та його дружину на ще одному злочині: протягом кількох років вони вкрали понад 24 млн грн на ремонтах об’єктів соціальної інфраструктури, Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Що встановило слідство

Встановлені факти привласнення ними бюджетних коштів, виділених на ремонт і будівництво об’єктів комунальної та соціальної інфраструктури протягом 2017-2021 років.

Зокрема, це підряди на будівництво дитячого садка та встановлення вуличного освітлення в 11 населених пунктах Одеської області.

За весь період фігуранти завдали збитків державі на понад 24 млн грн.

"За даними слідства, фігуранти діяли у складі організованої злочинної групи, залучивши до неї директора підконтрольної будівельної компанії та голів селищних рад. Депутат із дружиною координували укладання договорів між сільрадами і підрядною організацією. Остання отримувала кошти, передбачені бюджетом на реалізацію проєктів. При цьому організатори оборудки штучно завищували вартість та обсяги ремонтно-будівельних робіт, а отриману "різницю" виводили у тінь та розподіляли між собою", - йдеться у повідомленні.

Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Рейдерство землі біля моря

На початку травня Служба безпеки України викрила депутата Одеської облради та його дружину, які організували рейдерське захоплення землі біля моря. 

Вони намагались заволодіти приміщеннями АТ "Укрпошта" поблизу прибережної захисної смуги в селищі Затока та незаконно відчужити землі сільгосппризначення загальною площею майже 280 га. Причому діяли у складі організованої злочинної групи.

Щоб реалізувати оборудку, її учасники підробили документи на право власності та через підконтрольного нотаріуса зареєстрували ділянку на підставних осіб. Потім передали "переоформлене" держмайно у володіння афілійованій комерційній структурі.

Завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося запобігти привласненню державної нерухомості на десятки млн гривень.

Зараз будівлі і прилегла територія "Укрпошти" на Чорноморському узбережжі повернуті у власність держпідприємства, а на земельні ділянки накладено арешт.

На підставі зібраних Службою безпеки доказів депутата облради затримано та повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією);
  • чч. 3, 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).
  • Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою застави 24,5 млн гривень.

Дружині депутата та його помічнику повідомлено про підозру за фактом фальсифікації документів та їх використання, шахрайського заволодіння державним майном та його легалізації, вчинене організованою групою за попередньою змовою.

Обох взято під варту з альтернативою застави у сумі 8 млн гривень.

Зазначимо, що затримана – родичка нардепа від "Європейської солідарності" Олексія Гончаренка.

Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть
У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень