USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У Китаю та Росії стрімко збільшується кількість ядерної зброї

Експерти припускають, що ця кількість буде зростати
РФ ядерна зброя
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Дев’ять ядерних держав – Сполучені Штати, Росія, Сполучене Королівство, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Корейська Народно-Демократична Республіка (Північна Корея) та Ізраїль – продовжували модернізувати свої ядерні арсенали, а кілька розгорнули нові ядерні озброєння у 2023 році. Особливо потужно зросла кількість ядерної зброї у РФ та Китаї, йдеться в дослідженні Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

За оцінками експертів, розміри військових запасів ядерної зброї Росії та США, на які загалом припадає майже 90% світового ядерного арсеналу, залишилися відносно стабільними у 2023 році.

Проте в Росії, за підрахунками SIPRI, на початок 2024 року розгорнули приблизно на 36 боєголовок більше, ніж роком раніше.

"Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року прозорість щодо ядерних сил в обох країнах знизилася. Також загострилися дебати навколо домовленостей щодо спільного використання ядерної зброї", – зазначано в доповіді.

До того ж із загальносвітового запасу ядерної зброї, що складав в січні 2024 року приблизно 12 тис. 121 боєголовку, близько 9 тис. 585 знаходилися на військових складах для потенційного використання. Орієнтовно 3 тис. 904 з них розгорнули на ракетах та літаках – на 60 більше, ніж у січні 2023 року, а решта перебувала на центральних базах зберігання.

Близько 2 тис. 100 із розгорнутих боєголовок перебували у стані підвищеної бойової готовності на балістичних ракетах. Майже всі ці боєголовки належать Росії чи США, проте вперше, імовірно, і Китай привів кілька боєголовок у стан підвищеної боєздатності.

"Розмір ядерного арсеналу Китаю збільшився за 2023 рік з 410 до 500 боєголовок і продовжить зростати. Китай розширює свій ядерний арсенал швидше за будь-яку іншу країну", – констатує старший науковий співробітник програми SIPRI зі зброї масового знищення і директор Ядерного інформаційного проєкту Федерації американських учених Ганс Крістенсен.

Залежно від того як Пекін вирішить структурувати свої сили, до кінця десятиліття у нього може з'явитися не менше міжконтинентальних балістичних ракет, ніж у Росії чи США. Втім, очікують, що його запаси ядерних боєголовок все одно залишаться набагато меншими, ніж у будь-якої з цих двох країн, вважають у Стокгольмському міжнародному інституті дослідження проблем миру.

Новини за темою: США роздумують над збільшенням стратегічної ядерної зброї

Загроза з боку РФ і Китаю

Тим часом члени НАТО ведуть переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї перед обличчям зростаючої загрози з боку Росії та Китаю.

За словами генерального секретаря альянсу Єнса Столтенберга, блок має показати свій ядерний арсенал світу для того, щоб надіслати пряме послання ворогам. З цього приводу між членами були живі консультації щодо вилучення ракет зі сховищ і переведення їх у режим очікування.

Адже світ, де Росія, Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а "НАТО не має – це більш небезпечний світ", каже політик

Приміром, Китай, інвестує значні кошти в сучасну зброю, включаючи свій ядерний арсенал, який до 2030 року зросте до тисячі боєголовок, уточнював Столтенберг. А це означає, що в не дуже віддаленому майбутньому НАТО може "зіткнутися з тим, з чим ніколи раніше не стикалося, а це два потенційні супротивники з ядерною зброєю – Китай і Росія – і мати наслідки".

Читайте також:
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець
Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу
На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН