USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Словаччина передала Україні 13 обіцяних винищувачів МіГ-29

Спочатку Київ отримав чотири літаки, а тепер – ще дев'ять
МіГ-29
Джерело: wikipedia

Словаччина передала Україні всі обіцяні 13 винищувачів МіГ-29. Про це йдеться у заяві Міністерства оборони країни.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, заявив, що Київ отримав ще дев'ять літаків. Раніше нашій країні було передано чотири літаки.

"Ця передача була здійснена наземним шляхом з огляду на найбільшу можливу безпеку, знову ж таки величезна подяка всім залученим компонентам, тому що в таких випадках це справді важлива та складна логістична операція", – розповів міністр.

При цьому додав, що Словаччина вже не користувалась цими літаками, а Україні вони знадобляться у боротьбі з російською агресією.

Неприємний сюрприз

Країна 23 березня розпочала передачу Україні винищувачів МіГ-29. Чотири літаки вже були доставлені на територію України. Однак пізніше з'ясувалося, що у переданих МіГ-29 були дефекти у двигунах. Голова Міноборони Словаччини припустив, що російські технічні фахівці могли навмисно саботувати роботу винищувачів.

До минулого року росіяни були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині і саме тоді, вважають у Міноборони країни, вони могли завдавати шкоди літакам.

"Навіть поліція проводила розслідування на основі наших підозр. У двигунах літака були частини, до яких мали доступ словацькі фахівці, а були частини, до яких мали доступ лише російські фахівці. Дефекти з'явилися тільки в тих частинах, до яких мали доступ росіяни", – сказав Надь.

Про МіГ-29

МіГ-29 – це легкий фронтовий винищувач. Його почали розробляти ще наприкінці 1960-х років. За розробку літака змагались два конструкторські бюро: Сухого і Яковлєва, а також Мікояна і Гуревича. Останнє перемогло, тому літак і отримав назву МіГ.

Проєкт розпочався у 1971 році. Через шість років, у 1977-му, відбувся перший політ прототипу. А серійне виробництво було налагоджене аж у 1982 році.

Основні характеристики МіГ-29

  • екіпаж – до двох людей;
  • крейсерська швидкість – 2450 км/г на висоті 13 тисяч метрів;
  • бойовий радіус – 700 км;
  • швидкопідйомність – 19800 м/хв;
  • розмах крила – 11.36 м;
  • гарматне озброєння – ГШ-301;
  • боєзапас – 150;
  • кількість точок підвіски – шість (плюс одна);
  • маса підвісних елементів – 2180 кг.

МіГ-29 може скидати авіаційні бомби вагою 250 кг та 500 кг. Також до його складу бомбардувального озброєння входять міни та уламкові авіабомби.

Раніше ми писали, що уряд Німеччини планує дозволити Польщі передати Україні п'ять літаків МіГ-29.

Читайте також:
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, - джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, - джерела
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони