USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Найбільша група Європарламенту хоче скасувати посаду Борреля та cтворити посаду комісара з оборони

Партія хоче повністю змінити підхід до зовнішньої та оборонної політики Євросоюзу
Борель
Жозеп Боррель, головний дипломат ЄС
Джерело: відкриті джерела

Найбільша політична партія в Європарламенті, Європейська народна партія (ЄНП), у проєкті свого передвиборчого маніфесту пропонує створити окрему посаду комісара з питань оборони, трансформувавши посаду головного дипломата ЄС. Про це повідомляє Euractiv.

Європейська народна партія, до якої також належить президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, традиційно виступає за інвестиції в європейську – а також трансатлантичну – оборонну промисловість і збройні сили. Згідно з проєктом маніфесту ЄНП перед червневими виборами 2024 року, наступний склад Єврокомісії повинен повністю змінити підхід до зовнішньої та оборонної політики Євросоюзу.

Партія пропонує трансформувати посаду головного дипломата Європейського Союзу, яку наразі обіймає соціаліст Жозеп Боррель, та замінити її на посаду міністра закордонних справ ЄС і призначити Раду європейської безпеки на його підтримку, "щоб Євросоюз міг швидко реагувати на міжнародні кризи і послідовно виконувати свої зовнішньополітичні рішення".

"Представники з питань зовнішньої політики, які досі призначалися соціал-демократами, часто не справлялися зі своїми обов'язками", – йдеться в документі.

Посада головного дипломата ЄС, яку наразі обіймає іспанець Жозеп Боррель, традиційно перебуває в руках кандидатів від соціал-демократів, тоді як правоцентристська ЄНП очолює Європейську раду, Європарламент та Європейську комісію.

Втім, Європейська народна партія хоче надати Єврокомісії більшу роль в оборонній політиці, доручивши комісару з питань оборони виконувати роботу, яку зараз виконують як керівник дипломатії ЄС Жозеп Боррель, так і комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, який відповідає за оборонну промисловість. Тож документ пропонує створити посаду комісара з питань оборони.

"Ця роль дозволить краще координувати питання оборони в рамках компетенції ЄС, сприяти співробітництву і водночас забезпечити наявність оборонного бюджету ЄС у розмірі щонайменше 0,5% ВВП ЄС на додаток до національних бюджетів", – сказано в документі.

Інвестування 0,5% ВВП Євросоюзу в оборону становитиме близько 100 мільярдів євро – стільки ж, за словами Бретона, Європейський Союз повинен інвестувати в оборонну промисловість.

Наголошуючи на необхідності збільшення інвестицій в оборонну промисловість і зменшення фрагментації армій, ЄНП пише, що наступний семирічний бюджет ЄС повинен "забезпечити ресурси для інновацій і задоволення наших військових потреб".

Нагадаємо, Брюссель проводить аудит кількості зброї, яку країни – члени Європейського Союзу надали Україні після повномасштабного вторгнення Росії. Це відбувається після заяв про те, що деякі столиці не відправили стільки, скільки могли.

Раніше верховний представник Європейського Союзу у закордонних справах та політиці безпеки Жозеп Боррель заявляв, що президент РФ Путін вирішив продовжувати війну до остаточної перемоги. В Україні на карту поставлено існування Європейського Союзу. 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
"Безальтернативний кандидат": Камишін може очолити Мінвідновлення вже наступного тижня, – джерело
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу