USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 6 1 6 3 0 (+1160)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Над Хмельницькою АЕС збудують захисні споруди вартістю майже два мільярда гривень

Захист мають добудувати до 31 березня 2025 року
Хмельницька АЕС

Хмельницька АЕС, фото ілюстративне

Джерело: wikipedia

Національна атомна генеруюча компанія "Енергоатом" днями замовила захист для Хмельницької атомної електростанції за 1,7 мільярда гривень. Захисні споруди мають добудувати до 31 березня 2025 року, свідчать дані тендерної документації системи Prozorro.

Зокрема, умови контракту приховані з огляду на воєнний стан. Втім, відомо, що фірмі замовили виконання проєктних та будівельних робіт по об'єкту "Нове будівництво. Встановлення захисних споруд". 

А також, за даними аналітичної системи YouControl, бенефіціаром ТОВ "Київська енергетична будівельна компанія" (ТОВ "КЕБК") є Володимир Випирайло, якому належить 31,5%. А ще шестеро осіб опосередковано мають 8–13,4% у компанії.

Новини за темою: "Шахед" вкотре пролетів поряд із Хмельницькою АЕС

Варто зауважити, що Міжнародне агентство з атомної енергії на початку вересня заявило, що готове надати технічну підтримку в межах завершення будівництва блоків на Хмельницькій АЕС. Цей проєкт обговорювали міністр енергетики Герман Галущенко та гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час зустрічі.

Галущенко стверджував, що Україна вже перебуває на фінальному етапі переговорів із Болгарією щодо постачання реакторів. А будівництво може розпочатися, щойно Верховна Рада ухвалить відповідний законопроєкт.

Як відомо, Хмельницька АЕС розташована на заході України на кордоні трьох областей: Хмельницької, Рівненської та Тернопільської. Її почали будувати у 1981 році, зараз вона має два реактори. Перший запустили у 1987 році, другий – у 2004-му. Обидва енергоблоки мають реактори типу ВВЕР-1000, сумарна потужність – 2000 МВт.

Читайте також:
Якщо відключиться бодай одна АЕС, Україні загрожує три-п'ять днів блекауту, – Харченко Якщо відключиться бодай одна АЕС, Україні загрожує три-п'ять днів блекауту, – Харченко
Показово, але з прихованими деталями: Лише після виступу Зеленського в ООН Показово, але з прихованими деталями: Лише після виступу Зеленського в ООН "Енергоатом" нарешті замовив захист Рівненської АЕС
Дуда пропонує втрутитися, якщо Росія атакує українські АЕС Дуда пропонує втрутитися, якщо Росія атакує українські АЕС
Україна закликає Бразилію не допустити ударів Росії по вітчизняних АЕС Україна закликає Бразилію не допустити ударів Росії по вітчизняних АЕС