USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів

Раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій
Харчування дітей в школах
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Від жовтня учні 1–4 класів безоплатно харчуватимуться в школах до кінця 2024 року. Про це повідомляє Міністерство освіти та науки України.

Для цього з бюджету виділили 2 млрд гривень. 

У МОН нагадали, що раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів.

Тепер же харчування буде для усіх учнів початкових класів. Проте є умови.

Як це працюватиме?

Основні умови для надання субвенції:

  • гаряче харчування організовується для всіх учнів початкових класів (1–4 класи);
  • у закладі освіти організовано процес очного навчання або поєднується очне з дистанційним.

А розрахунок вартості гарячого харчування для учнів початкових класів не має перевищувати вартість харчування для учнів 5–11 (12) класів.

Новини за темою: Нова стратегія МОН "Школа офлайн": Що зміниться для українських учнів

Нагадаємо, в Україні з 1 вересня 2025 року почнеться повноцінне запровадження політики "Школа офлайн". Для дітей залишають дистанційне навчання, проте воно передбачає певні умови.

Головною умовою для дистанційного навчання є мінімальна наповнюваність 20 учнів у класі. Наявність щонайменше одного класу для всіх років навчання: з 1 до 9 або з 5 до 11 класу (або з 8 до 11 для ліцеїв). Уроки мають проходити синхронно з використанням цифрових інструментів. Водночас школярі, що навчаються на сімейній або екстернатній формі, не враховують в такі класи.

Якщо жодна школа у громаді не може функціонувати, бо не виконує умови, то визначається один, найбільш спроможний заклад освіти, який працює без дотримання вимог до наповненості класів. Якщо ж не може сформуватися конкретний клас певного року, то лише один клас на громаду може мати наповнення менше ніж 20 учнів.

Читайте також:
У соцмережах шириться небезпечний флешмоб: Омбудсман звернувся до батьків У соцмережах шириться небезпечний флешмоб: Омбудсман звернувся до батьків
Заборонити російську мову на перервах у школі: Нардепка ініціювала законопроєкт Заборонити російську мову на перервах у школі: Нардепка ініціювала законопроєкт
Без гендерного поділу: Учні та учениці старших класів вчитимуться разом на уроках Без гендерного поділу: Учні та учениці старших класів вчитимуться разом на уроках "Захист України"
Школи у 10 областях отримають до 300 тисяч гривень від ЮНІСЕФ Школи у 10 областях отримають до 300 тисяч гривень від ЮНІСЕФ