USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 6 1 6 3 0 (+1160)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Втеча за кордон: Ексглаві Конституційного суду та правоохоронцям, які допомогли йому виїхати, повідомили про підозри

Схему очолював поліцейський, який повідомляв ухилянтів про спосіб перетину кордону та координував дії водіїв
Конституційний суд

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

В Україні викрили чергову групу, яка незаконно переправляла людей через окремі прикордонні пункти пропуску в Берегівському районі Закарпатської області без проходження обов’язкового прикордонного контролю, інформує пресслужба ДБР.

Схему очолював поліцейський, який повідомляв ухилянтів про спосіб перетину кордону та координував дії водіїв. Так, найняв водія, який перевозив чоловіків за межі України та особисто контролював, щоб прикордонники пропускали ці автівки без перевірки документів у пасажирів та огляду машин.

Водночас прикордонники документи перевіряли лише у водія, і тільки його вносили до бази даних осіб, які перетнули держкордон. Уже за межами пункту пропуску він виходив з авто та передавав керування ухилянту. А тоді повертався назад в Україну пішки, де отримував винагороду від правоохоронця.

Послугою скористувався і експосадовець, додають в ДБР.

"За цією схемою у березні 2022 року покинув Україну й колишній глава КСУ, щоб сховався від кримінальної відповідальності за вчинення низки злочинів у сфері правосуддя. При цьому сприяв незаконному перетину кордону ще двох громадян, які їхали з ним", – розповідають в Держбюро.

Тож нині ексочільнику Конституційного суду України повідомлено про підозру у незаконному переправленні громадян через державний кордон за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 332 КК України), а правоохоронцю та прикордоннику – за частиною третьою цієї ж статті. Досудове розслідування триває.

Тепер ексочільнику КСУ загрожує до семи років за ґратами, а правоохоронцям, задіяним у схемі, – до дев'яти років позбавлення волі.

Поки не називають, про кого йдеться. Однак, ймовірно, це Олександр Тупицький – його в березні 2022 року помітили у Відні (Австрія), хоча офіційно він кордон не перетинав.

У травні його оголосили в міжнародний розшук, а наприкінці липня Подільський суд Києва заочно обрав для нього запобіжний захід: тримання під вартою.

Читайте також:
Підробляла висновки МРТ для чоловіків призовного віку: У Житомирі в лікарки знайшли понад 4 млн гривень Підробляла висновки МРТ для чоловіків призовного віку: У Житомирі в лікарки знайшли понад 4 млн гривень
Допомагали ухилянтам: Керівницю Хмельницької МСЕК та її сина викрили на незаконному збагаченні на 6 млн доларів Допомагали ухилянтам: Керівницю Хмельницької МСЕК та її сина викрили на незаконному збагаченні на 6 млн доларів
Заробили на ухилянтах понад 40 млн гривень: СБУ затримала злочинців, причетних до схеми Заробили на ухилянтах понад 40 млн гривень: СБУ затримала злочинців, причетних до схеми
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру