USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

На прикладі пирога: В "Укренерго" пояснили принцип розподілення лімітів електроенергії для областей

При отриманні лімітів спочатку заживлюється критична інфраструктура
Ліміти електроенергії на прикладі пирога
Як розподіляються ліміти споживання
Джерело: Телеграм-канал "Укренерго"

Ракетні і дронові атаки Росії завдали серйозних пошкоджень енергосистемі України. Тому "Укренерго" пояснило, як розраховуються доступні ліміти.

При розрахуванні компанія бере до уваги такі параметри:

– кількість блоків електростанцій, що можуть виробляти електроенергію;

– стан мережі;

– попередній рівень споживання в цей період;

– інші параметри.

Організація керується головним принципом існування енергомережі: скільки електроенергії вироблено, стільки ж має бути в цей момент спожито. Дисбаланс у кілька відсотків призводить до аварій в системі.

ПРИКЛАД ПИРОГА

В "Укренерго" пояснюють визначення лімітів на простому прикладі пирога. 

"Уявіть компанію дорослих, яка постійно замовляла на обід пиріг. Умова була – кожен свій шматок зʼїдає без залишку. Всі завжди були ситі. І довгий час ситуація виглядала так:

Василь (40 років, зріст 190 см, вага 100 кг, заробляє фізичною працею) – замовляв шматок, що складав 40% пирога;
Марія (20 років, зріст 170 см, вага 65 кг) – замовляла 20% пирога;
Михайло і Тетяна – традиційно зʼїдали по 15%;
І найменший учасник обіду – Андрій – завжди був задоволеним шматком у 10%.

Зазвичай господиня випікала для них пиріг вагою 1 кг. Але обставини змінилися і продуктів стало вистачати лише на 0,5 кг. Тож шматки усіх гостей зменшаться на 50% від замовлених, хоча у їх долі від цілого пирога це будуть все ті ж 40%, 20%,15% і 10%", – розповіли про вихідні дані в компанії. 

Зауважимо, що цей Василь з прикладу – це регіони, де розташовано багато важливих промислових підприємств та є велика густота населення. Саме тому там обсяги споживання значно більші.

Новини за темою: ДТЕК у січні імпортував 60 млн кВт-год електроенергії

Зменшення або збільшення лімітів для кожної області залежить виключно від розмірів пирога, а саме від загального обсягу електроенергії, який здатні виробити українські електростанції після 13 ракетних атак та 15 атак дронами. Збільшити чиюсь частку у розподілі лімітів можна тільки одним шляхом – зменшивши частку когось іншого.

Як визначається розподіл?

Для розрахунку граничних обсягів споживання електроенергії кожне обленерго подає в НЕК "Укренерго" загальний прогноз споживання по своїй області. Прогноз має враховувати:

– міграційні процеси;

– релокацію підприємств;

– фактичні зміни в загальному рівні й структурі споживання та середньомісячні температури по регіону.

Після цього "Укренерго" розраховує у відсотках вагу кожної області в загальному обсязі споживання і надає на розгляд Міністерства енергетики. В свою чергу міністерство аналізує документ і приймає рішення про погодження або ж надає пропозиції. 

Наприклад, у січні деякі обленерго у своїх прогнозах враховували значно нижчі температури, ніж є в цьому сезоні. Таким чином вони хотіли збільшити свої ліміти у загальному обсязі споживання. На думку Міненерго, такі розрахунки не відповідають дійсності. Звичайно, після перерахунку ліміти були збільшені, але не на очікувані 30–50%, а на 3%.

Після отримання доведених лімітів спочатку заживлюється критична інфраструктура – водоканали, теплопостачання, лікарні, оборонні підприємства. Їх список визначають місцеві військові адміністрації.

Зараз дефіцит в електросистемі зменшився через зменшення споживання електроенергії. Потужностей вистачає, щоб забезпечити 80% від потреб споживачів. 


Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель
"Укренерго" анонсувало відключення світла для промислових споживачів
Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко