USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Мовна євроінтеграція. Омбудсман звернувся до Кабміну з рекомендаціями

Зокрема, закликає невідкладно розробити та затвердити державний стандарт з української мови як іноземної
Тарас Кремінь
Джерело: UWN

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з листом, в якому наголосив на необхідності передбачити в рамках національної програми підготовки до вступу в Європейський Союз заходи стосовно мовної євроінтеграції. Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмана.

"З огляду на перспективи вступу до ЄС Україна матиме як нові можливості, так і обов’язки щодо функціонування, популяризації і вивчення української мови як майбутньої мови ЄС. Це потребує невідкладної комплексної, системної та ґрунтовної підготовчої роботи уряду, центральних органів виконавчої влади, освітніх, наукових та інших установ держави", – зазначив Тарас Кремінь.

Омбудсман закликає розробити та затвердити державний стандарт з української мови як іноземної, а також запровадити сертифікаційний іспит на визначення рівня володіння українською як іноземною. Такі кроки необхідні для вступу України до Асоціації укладачів мовних тестів (ALTE) та співпраці з Європейським центром сучасних мов при Раді Європи.

Новини за темою: У Раді зареєстровано євроінтеграційний законопроєкт про доброчесне лобіювання

Окрім цього, потрібно забезпечити підготовку до інтеграції української як майбутньої офіційної мови Євросоюзу в діловодство, документообіг та інші сфери суспільного життя Європейського Союзу. Це передбачає, зокрема, розроблення та затвердження термінології, а також видання електронних перекладних словників.

За словами уповноваженого із захисту державної мови, необхідно також створити можливості для опанування української мови іноземцями. Окрім відкриття кафедр української філології, українознавчих студій та курсів у європейських університетах варто подбати про додаткові умови для розвитку офіційного та літературного перекладу, освітньої, наукової, книговидавничої сфери тощо.

"Актуальним досі є питання невідкладного ухвалення Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року, серед заходів якої необхідно передбачити підготовку до інтеграції української мови як майбутньої офіційної мови ЄС", – додав Кремінь.

Як відомо, 14 грудня 2023 року лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів з Україною про вступ до ЄС, тож українська має всі шанси стати 25-ю офіційною мовою.

Нагадаємо, згідно з дослідженням німецьких та британських науковців, в українському сегменті X після початку повномасштабного російського вторгнення почала стрімко переважати українська мова

Читайте також:
Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників? Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників?
Проєкт і топ: Мовознавиця розповіла, наскільки українці за п'ять років звикли вживати нові слова Проєкт і топ: Мовознавиця розповіла, наскільки українці за п'ять років звикли вживати нові слова
Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року
Уряд схвалив програму розвитку української мови в усіх сферах Уряд схвалив програму розвитку української мови в усіх сферах