USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Міста-фортеці: Яка наразі ситуація в Соледарі та Бахмуті

Українські бійці відважно намагаються втримати оборону
війна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Бахмут і Соледар – міста Донеччини, які тривалий час намагається захопити Росія, стягуючи туди практично всі свої сили. Українські ж бійці відважно намагаються втримати оборону, і попри все їм це вдається.

З'ясовуємо, що зараз відбувається на цьому напрямку.

Соледар

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявляє, що ворог кинув ледь не всі основні сили на Донецький напрям та підтримує високу інтенсивність наступу. Ніч в Соледарі була важка, тривали запеклі бої.

"Наші бійці відважно намагаються втримати оборону. Це складний етап війни, але ми у цій війні переможемо. Сумніву немає", – додала вона.

Натомість в Інституті вивчення війни (ISW) мають дещо невтішні прогнози. Там вважають, що українські сили в Соледарі більше не можуть тримати організовану оборону, тому, ймовірно, були вимушені відступити з західних околиць міста.

"Російські сили, ймовірно, контролюють більшу частину, якщо не весь Соледар, і, ймовірно, витіснили українські сили із західної околиці поселення", – йдеться в повідомленні.

Аналітики ISW вважають, що російські заяви про важливість захоплення Соледара перевищені. У найкращому випадку це є "пірровою тактичною перемогою". Схожу думку висловив і речник Державного департаменту США Нед Прайс. Він вважає, що заяви російської влади про начебто повний контроль над містом Соледар потрібні виключно для демонстрації успіхів у війні після серії поразок.

"І той факт, що деякі елементи у РФ стверджують, що вони досягли певних успіхів, я думаю, свідчить про відсутність спроможності у Росії робити такі заяви (про реальні успіхи) протягом уже достатньо тривалого часу", – зауважив речник Держдепу.

Бахмут

Також експерти ISW проаналізували ситуацію і на Бахмутському напрямку. Вони навели інформацію від Генштабу України, в якій зазначено, що наші захисники відбили атаки рашистів в районі самого Бахмута, а також в межах 19 км на північний схід від міста в районі кількох населених пунктів. Крім цього, українські військові відбили атаки ворога в межах 22-х кілометрів на північний захід від Бахмута в районі Клещиевки і Майорська.

"Російський блогер заявив, що російські війська штурмують українські позиції в районі Благодатного (11 км на північний схід від Бахмута) і що підрозділи групи "Вагнера" намагаються просунутися на східних околицях Бахмута. Російські джерела стверджували, що російські війська повністю захопили Опитне (4 км на південь від Бахмута), хоча ISW не може незалежно підтвердити, що російські війська зробили це", – додали аналітики.

В ISW продовжують наполягати, що ймовірне захоплення Соледара не означає, що росіяни зможуть оточити Бахмут і не дозволить російським силам встановити контроль над критично важливими українськими наземними комунікаціями у цьому районі.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк наголошує, що Росія могла втратити під Бахмутом та Соледаром до 20 тисяч солдатів. Втім, додає: точні цифри ліквідованих окупантів на напрямку зараз назвати важко, оскільки російська сторона не рахує свої втрати. 

"Але це не тисяча чи дві – це 10, 15 або навіть 20 тисяч за весь час наступу на Бахмут і Соледар. Вони там втрати не рахують. Для росіян принципово захопити хоча б щось, щоб можна було два тижні говорити про те, що вони умовно "захопили північну околицю міста Соледар", що вони "ведуть шалені бої в центрі Соледара", що це "вирішить питання війни та миру" і тоді "Україна впаде", – зазначає Подоляк.

При цьому зауважує, що РФ сконцентрувала в районі Соледара майже все боєздатне угруповання. Зокрема залишки контрактної армії – спецназ та десантуру.

Читайте також:
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх? Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?
Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження