USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

"Ситуація критична": Що зараз відбувається в Соледарі та Бахмуті

Розбираємося з поточною ситуацією на найгарячіших на даний момент ділянках фронту
Бахмут
Бахмут
Джерело: відкриті джерела

Збройні сили України продовжують тримати оборону Бахмута та Соледара на Донеччині, хоча ситуація там залишається дуже складною. 

Соледар

У Соледарі ситуація критична, будівлі щодня переходять із рук в руки, а кількість загиблих настільки велика, що "ніхто не рахує". Про це в коментарі CNN  розповів військовий 46-ї аеромобільної бригади ЗСУ.

"Ніхто точно не може сказати, хто куди перемістився і хто що утримує, тому що ніхто достеменно не знає. У місті є величезна "сіра зона", яку всі стверджують, що контролюють, але це порожні слова", – повідомив він.

За словами солдата, українці втратили багато військових у Соледарі, але їхні лави поповнюються, оскільки бої за місто тривають.

"Особовий склад наших підрозділів оновився майже наполовину. Ми навіть не встигаємо запам'ятовувати позивні один одного", – додав він.

Зокрема, український актор театру, кіно та дубляжу Дмитро Лінартович отримав контузію та зазнав важкого поранення у боях за Соледар. Лінартович служить розвідником у 46-му окремому десантно-штурмовому батальйоні.

Джерело: Держкіно України

В Росії ж продовжують розповсюджувати фейки. Зокрема пресслужба ПВК "Вагнера" звітує про взяття під повний контроль міста Соледар і публікує фото бійців, які нібито вже знаходяться в соляних печерах.

В той же час в Інституті вивчення війни наголосили, що російські війська не захопили весь Соледар. Станом на 10 січня, відзначили аналітики, є лише візуальне підтвердження присутності сил "Вагнера" в центрі Соледара, "однак реальність контролю над територією від кварталу до кварталу незрозуміла через динамічний характер міських боїв".

Бахмут

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що навіть якщо росіянам і вдасться захопити Соледар, це не означатиме, що місто Бахмут опиниться в оточенні.

"Навіть якщо прийняти за чисту монету російські заяви, захоплення Соледара не означатиме негайне оточення Бахмута. Контроль над Соледаром не обов'язково дозволить російським військам встановити контроль над критично важливими українськими наземними лініями комунікацій до Бахмута", – підсумували в ISW.

Що було раніше

Голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що на Донеччині Соледар – найгарячіша точка. Але місто тримається.

"Ворог суттєво сконцентрував свої зусилля на Соледарі. Кількість штурмових груп саме ПВК збільшилась суттєво починаючи з п'ятниці (6 січня, коли Росія оголосила про "різдвяне перемир'я", – ред.). Але бійці тримають місто, завдають уражень ворогу. Місто є українським і воно тримається. Всі фейки, які розповсюджують окупанти, починаючи з минулого тижня про те, що нібито місто під їхнім прапором, – це не відповідає дійсності. Але Соледар – найгарячіша точка, з інфраструктури якого фактично нічого не залишилося, є тільки укріплення, шахти", – сказав він.

Однак британська розвідка заявляла, що за останні чотири дні російські війська та сили "Вагнера" все ж здійснили тактичне просування до міста Соледар і, ймовірно, контролюють більшу частину населеного пункту. А частина бойових дій зосереджена на входах до 200-кілометрових тунелів соляних шахт, які пролягають під районом.

"Обидві сторони, ймовірно, занепокоєні тим, що вони (тунелі, – ред.) можуть бути використані для проникнення в тил", – припускає розвідка.

А от Бахмут, на думку розвідників, Росія навряд чи оточить найближчим часом, оскільки українські війська утримують стабільні оборонні рубежі в глибині та контролюють шляхи постачання.

На думку військового експерта Сергія Грабського, росіяни й досі намагаються виконати завдання, яке в них стоїть ще з квітня, – вийти на адміністративні кордони Донецької області, а тому всіляко намагаються захопити Бахмутський напрямок.

"Чому для окупантів так важливий Бахмут та Соледар. Захопивши їх, вони отримують можливість просуватися в район Слов'янська або на захід в район Костянтинівки, а далі на Дружківку. У такий спосіб вони планують вийти на адмінкордони Донецької області, а ще й створити загрозливе становище для наших військ, які воюють поблизу Мар'їнки", – вважає Грабський.

Однак, на його думку, росіяни не зможуть оточити українські війська в цьому регіоні Донецької області. Окупанти не досягнуть ніякої оперативної переваги навіть в разі подальшого просування.

Що говорять в Генштабі

Напередодні район Бахмута та Соледара відвідав командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. Зробив він це, за словами спікера Східного угруповання військ Сергія Череватого, задля допомоги командирам на місцях, підтримки бойового духу воїнів та безпосереднього вивчення поточної ситуації. 

Далі пряма мова генерал-полковника:

"Ворог знову здійснив відчайдушну спробу штурму міста Соледар з різних напрямків та кинув у бій найбільш професійні загони вагнерівців. Разом з тим, завдяки мужності наших захисників, умілому та грамотному застосуванню вогневого ураження, противник зазнав значних втрат і черговий раз відступив попри пропагандистські ворожі заяви про нібито захоплений Соледар". 

Сам Череватий в ефірі телемарафону теж розповів деталі щодо поточної ситуації:

"Там (у Соледарі, – ред.) відбуваються жорстокі бої. 106 обстрілів на цьому напрямку здійснив ворог за добу, 22 бойові зіткнення відбулося. Безпосередньо вживаються заходи для того, щоб ворог не міг просунутися далі, завдаються системні удари з нашої сторони.

Вчора (8 січня, – ред.) були виділені командирам, які там в Соледарі, додаткові сили й засоби.

Соледар на постійному контролі. Я думаю, що спільними зусиллями вдасться стабілізувати обстановку".

У вчорашньому вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський зазначив, що на Луганщині та Донеччині тривають важкі бої.

"Бахмут тримається попри все. І хоча більша частина міста зруйнована російськими ударами, наші воїни відбивають там постійні спроби російських наступів. Соледар тримається. Хоча там ще більше руйнувань і дуже тяжко", – сказав глава держави.

Читайте також:
Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів