USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Важкі бої за Соледар: Заяви сторін та яка нині там ситуація

Росіяни почали розганяти фейки про нібито "взяття міста", але українська сторона спростовує ці заяви
війна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

За даними Генштабу, російські війська зосереджуються на спробах встановлення контролю над Донецькою областю, ведуть наступальні дії на Бахмутському та Лиманському напрямках. Ситуація навколо Бахмута залишається складною. На півночі найнапруженіша ситуація – поблизу міст Сіверськ та Соледар. Щодо останнього, то нещодавно російські пропагандисти почали розганяти фейки про нібито "взяття міста", проте з боку України спростували ці заяви. 

З'ясовуємо, яка нині ситуація навколо Соледара.

Дезінформація росіян про "взяття міста"

Російські загарбники повідомляли про нібито "взяття під контроль частини міста" включно із заводом "Артемсіль". Пропагандисти стверджували, що в Соледар нібито зайшли вагнерівці.

Також російські Telegram-канали зі вчорашнього вечора повідомляють, що підрозділи РФ нібито "зуміли просунутися через центр міста".

Що кажуть українська влада і військові

Місто Соледар у Донецькій області залишається під контролем Сил оборони України – у цьому запевнив головний сержант роти 46-ї окремої десантно-штурмової бригади Олександр Погребиський.

"Соледар під нашим контролем, під контролем 46-ї аеромобільної! Промзону контролює мій підрозділ!" – написав він у Facebook.

Про те, що російські окупанти не контролюють Соледар на Бахмутському напрямку, повідомив і речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.

Під час телемарафону він зазначив, що українські воїни та командування роблять все, щоб завдати росіянам максимальних втрат в особовому складі та техніці, а також вирівняти тактичне становище.

"Робимо все, щоб зберегти свої сили. Соледар не перебуває під контролем РФ. Тактика у них не змінилася – масовані атаки піхотою, яка наступає безперервно, крок за кроком у них виходили невеликі поступи", – сказав Череватий.

Речник ЗСУ заявив, що Бахмут також залишається під контролем українських воїнів, проте інтенсивність боїв не знизилася.

Очільник Донецької ОВА Павло Кириленко зазначив, що навколо міста йдуть тяжкі бої. Українські сили вживають всіх заходів, але вдаватися до подробиць не став.

"Тяжкі бої йдуть. Командування вживає максимальних заходів, щоб відновити ті положення, по яких частково ворог мав успіх. Точно знаємо, які заходи вживаються, які сили та хто долучається до цього", – розповів він в ефірі телемарафону.

Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Іноземні ЗМІ

Декілька днів тому Wall Street Journal публікував, що російські війська вимушено послабили наступ на Бахмут і перекинули частину техніки й вогневих сил на Соледар, розташований за 15 кілометрів від Бахмута.

По суті, бої навколо Соледара тривають давно, пише видання, але сам факт перегрупування російських військ на цій ділянці фронту свідчить про те, що наполегливий опір ЗСУ під Бахмутом змушує сили РФ на ходу змінювати тактику.

Що говорять військові експерти

Військовий експерт, директор з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь прокоментував заяви західних ЗМІ про те, що росіяни перекидають свої війська з-під Бахмута на Соледар. Він вважає, що якщо це дійсно так, то це означає, що в них не виходить досягти цілей під містом-фортецею, яке вже декілька місяців героїчно обороняють українські захисники.

В ефірі національного телемарафону Самусь не виключив, що окупанти ухвалили рішення змістити акцент на інші напрямки та спробувати пробити українську оборону там. При цьому він висловив упевненість, що російські окупанти не зможуть цього зробити, оскільки в них зараз немає жодного інструменту, який міг би вибити стратегічну та оперативно-тактичну ініціативу з рук українських воїнів. 

Додамо, що Росія планує вилучити більше грошей у деяких виробників сировини та державних компаній, а також скоротити витрати, не пов'язані з обороною, через зростання витрат на вторгнення в Україну.

Читайте також:
ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП "Рафах"
Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ? Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ?
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя