USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Бої за Соледар підкреслили конфлікт між вагнерівцями та Міноборони РФ, – ISW

Міноборони Росії стверджує, що російське "різнорідне угруповання військ" виконувало "спільний план"
Пригожин Путін
Джерело: відкриті джерела
Заява Міністерства оборони РФ про нібито захоплення Соледара без згадок про ПВК "Вагнера" підкреслила конфлікт між офіційним російським військовим керівництвом та вагнерівцями. Про це повідомляють аналітики ISW.

Зазначається, що спершу повідомлення Міноборони РФ про нібито захоплення Соледара не містило згадок про участь у бойових діях ПВК "Вагнера". А шість годин потому після резонансу в російському інформаційному просторі Міноборони оприлюднило нове оголошення, в якому визнало вагнерівців учасниками битви за Соледар.

"Міноборони Росії спробувало виправдати своє зневажливе ставлення до ПВК "Вагнера", стверджуючи, що російське "різнорідне угруповання військ" виконувало "спільний план" на Соледарському напрямку та приписало напад на житлові райони військам ПВК "Вагнера", – пишуть в ISW.

В той же час Пригожин розпливчасто відповів на факт замовчування Міноборони РФ ролі "Вагнера". Він заявив, що не може коментувати ситуацію. 

В ISW також припустили, що Пригожин, ймовірно, прагне використати можливу перемогу в Соледарі як інструмент торгу для підвищення свого авторитету в Росії. 

"Згадка російським Міноборони про війська "Вагнера" у відповідь на суспільний резонанс свідчить про значну перемогу Пригожина, зміцнюючи його як вирішального гравця у цій війні", – додали аналітики.

Що було раніше

Reuters з посиланням на високопоставленого чиновника у Білому домі повідомив, що голова ПВК "Вагнера" Євген Пригожин зацікавлений у взятті Бахмута не через військову стратегію, а виключно заради власних інтересів, оскільки у цьому районі є величезні поклади солі й гіпсу. 

"Є ознаки того, що "одержимість" Росії та Пригожина Бахмутом обумовлена ​​фінансовим інтересом", додав чиновник.

В чому полягає фінансовий інтерес Пригожина

Варто зазначити, що сіль Бахмутського родовища характеризується високою чистотою. Вміст NaCl – 98%. Площа соленосності понад 170 км².

А Донецький басейн за кількістю запасів і добування гіпсу та алебастру займає перше місце в Україні. Усі крупні родовища сконцентровані в Бахмутській улоговині.  

"Раніше Сполучені Штати неодноразово звинувачували найманців ПВК "Вагнера" в експлуатації природних ресурсів у Центральноафриканській Республіці, Малі, Судані та інших місцях, аби допомогти фінансувати війну Москви в Україні", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, голова ПВК "Вагнера" Євген Пригожин провів "випускний" злочинцям, що дожили до закінчення контракту. Вони були набрані по тюрмах з усієї Росії для війни в Україні. Також повідомлялося, що Пригожин збирається вчинити держпереворот у Росії.

Читайте також:
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї