USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Верховний суд відмовив СБУ в закритті справи щодо повернення громадянства та депутатського мандата Медведчуку

У публічному полі Медведчук активно звинувачує Україну в небажанні завершити війну
Медведчук
Віктор Медведчук
Джерело: відкриті джерела

Екснардеп від проросійської партії Віктор Медведчук, якого звинувачують в держзраді нині знаходиться на території країни-агресорки та в публічному полі звинувачує Україну в небажанні завершити війну. Втім, не полишає надій і повернутися в Україну. Зокрема, екснардеп через українські суди хоче повернути собі громадянство, мандат і гроші, розповідає hromadske.  

Відтак, СБУ виступила проти і клопотала про закриття провадження у справі за позовом Медведчука. Але суд відмовив СБУ в закритті справи.

Розповідаємо, що відомо по цій справі. 

Позов Медведчука

20 лютого минулого року Віктор Медведчук звернувся до Верховного суду з позовом. У своїй позовній заяві він вимагав повернути йому громадянство України. Мотивує це тим, що указ президента про припинення його громадянства нібито був "незаконним, безпідставним, свавільним та ухваленим із порушенням норм Конституції України".

У березні 2023 року Верховний суд прийняв позовну заяву та відкрив провадження у справі.

Судячи з ухвал Верховного суду, які містяться в судовому реєстрі, спершу Медведчук позивався до президента України Володимира Зеленського, згодом третіми особами у справі залучили СБУ та Державну міграційну службу.

Окрім громадянства Медведчук намагається повернути собі депутатський мандат, а заодно позбутися економічних санкцій, введених РНБО ще у 2021 році. З позовами щодо цих питань його представники також звернулися до Верховного суду. 

Позов стосовно повернення депутатського мандата захист Медведчука подав у лютому 2023 року. Зараз розгляд призупинили – до рішення у справі про повернення Медведчуку громадянства. 

СБУ проти

Уже цьогоріч, 25 січня 2024-го, Служба безпеки України клопотала про закриття провадження у справі. Там назвали позов Медведчука штучним. 

У спецслужбі також пояснили суду, що Медведчук не асоціює себе з Україною, перейшов на бік держави-агресора, вважав себе частиною російського народу, повторював доводи Путіна про підстави широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, вжив усіх наявних у нього політичних можливостей для підриву зусиль України зберегти свою незалежність. 

В СБУ також вказали на той факт, що у вересні минулого року вже надавали суду письмові пояснення, що мали "належні та допустимі докази", щоб припинити громадянство Медведчука. 

Рішення суду

Але. 25 січня 2024 року Верховний суд відмовив Службі безпеки України в її клопотанні про закриття справи. Ба більше, на тому ж засіданні суд ухвалив рішення витребувати в СБУ копії матеріалів про втрату громадянства України Віктором Медведчуком.

Тож розгляд справи про поновлення громадянства Медведчуку триває і нині.

Чим відзначився Медведчук

Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ Віктора Медведчука підозрювали у державній зраді. До лютого 2022 року перебував під домашнім арештом, але потім втік.

СБУ затримала Медведчука у квітні 2022-го, а у вересні того ж року його обміняли на захисників Маріуполя. Зокрема, на командирів "Азову", які захищали "Азовсталь".

Нагадаємо, Кабінет міністрів дозволив Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) продавати арештоване за кордоном майно. Зокрема, тепер можуть продати яхту екслідера забороненої партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука орієнтовною вартістю 200 млн євро. Судно вже передали на продаж з Хорватії в Україну.

На початку минулорічного листопада ми повідомляли, що маєток Оксани Марченко в Києві, SPA-готель її чоловіка Віктора Медведчука "Бескид" та його закарпатська дача "Ведмежа діброва" усе ще не конфісковані. Щобільше, їх на платній основі охороняє поліція охорони в інтересах власників, а особи й компанії, які найняли поліцію охорони в ці об’єкти, змінилися протягом 2022 року.

У лютому 2024 року Верховний суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок". Тож у справі по "трубі Медведчука" поставили крапку, повідомив голова Фонду державного майна України Віталій Коваль.

Читайте також:
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко
Продаж яхти Royal Romance екснардепа Медведчука: АРМА вперше починає реалізацію закордонного активу Продаж яхти Royal Romance екснардепа Медведчука: АРМА вперше починає реалізацію закордонного активу
Верховний суд остаточно повернув Верховний суд остаточно повернув "трубу Медведчука" у державну власність