USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Арештовану яхту Медведчука Royal Romance Хорватія передає Україні

Після проведення оцінки арештованого активу планується його реалізація
судно Royal Romance
Судно Royal Romance
Джерело: відкриті джерела

Окружний суд м. Спліт (Хорватія) ухвалив рішення передати судно Royal Romance Україні. У Національному агентстві з розшуку та менеджменту активів (АРМА) готуються до повторного огляду активу в межах підготовки його до реалізації, поінформувала голова Нацагентства Олена Дума.

"Державний секретар Міністерства закордонних та європейських справ Республіки Хорватія, керівник міжвідомчої робочої групи з питань підтримки України Франо Матушіч повідомив про ухвалення Окружним судом м. Спліт рішення передати судно Royal Romance Україні на підставі запиту про міжнародно-правову допомогу", – сказала Дума.

За словами очільниці, вже отримали запевнення в тому, що Хорватія очікує якнайшвидшої передачі судна Україні. АРМА отримало погодження на проведення повторного огляду цього активу.

Після проведення оцінки арештованого активу планується його реалізація.

Водночас Дума зауважила, що зазначена яхта 25 січня 2024 року відпливала для технічного огляду, і запевнила, що Нацагентство тримає ситуацію на контролі.

"Стосовно повідомлень у ЗМІ про відплиття арештованої яхти Медведчука Royal Romance. Головне – не панікувати. АРМА тримає питання на особливому контролі та володіє достовірними даними про те, що арештована яхта 25 січня 2024 року тимчасово відчалила для підтвердження її технічної спроможності, плавучості та роботи двигунів", – пояснила Дума.

Чиновниця додала, зазначені заходи відбулися за рішенням окружного суду м. Спліт (Хорватія) і під наглядом капітана порту та поліцейських.

Що передувало?

Торік у листопаді Кабінет міністрів дозволив Агентству з розшуку та менеджменту активів продавати арештоване за кордоном майно. Зокрема, тепер можуть продати яхту екслідера забороненої партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука орієнтовною вартістю 200 млн євро. 

Новини за темою: Готували держпереворот в Україні. Суд виніс вирок чотирьом поплічникам Медведчука

Зазначається, що своїми постановами №719 та №558 парламент вніс зміни до процедури продажу арештованих активів. Тепер це робитимуть через майданчик Prozorro.

Також Кабмін дозволив продавати активи, заарештовані за кордоном.

Що відомо про яхту?

16 березня 2023 року стало відомо, що правоохоронці Хорватії заарештували іншу розкішну яхту кума Путіна, народного депутата від проросійської фракції "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука. Згодом яхту Royal Romance намагалися сховати від санкцій.

Тоді, за даними ресурсу Equasis.org, її переоформили з офшорної компанії дружини Медведчука Оксани Марченко Fregata Marine Ltd на іншу – Lanelia Holdings Ltd (зареєстрована на Маршаллових островах, – ред.). 

Личаківський районний суд Львова 11 квітня 2022 року передав в управління Нацагентства з розшуку та менеджменту яхту бізнесмена вартістю приблизно 200 млн євро. Протягом року агентство шукало механізми, як реалізувати майно, що перебуває за кордоном.

Історії з яхтами

Служба безпеки України спільно з НАБУ та САП викрила масштабну схему розкрадання майна державної компанії "Українське Дунайське пароплавство". Зловмисники привласнили 32 баржі торговельного флоту підприємства на загальну суму понад 80 мільйонів гривень. 

Новини за темою: Медведчук заробляє на нафтових родовищах у Сибіру, московській нерухомості та донецькій металургії, – розслідування

За даними слідства, оборудку організували двоє колишніх депутатів Одеської міської ради від забороненої партії "ОПЗЖ" та ексочільник судноплавної компанії.

"У 2017 році ексдепутати уклали декілька договорів між пароплавством та підконтрольною фірмою на оренду вищезгаданих суден. Однак замість використання за призначенням ділки вивезли державні баржі за територію України, змінили їхні номерні знаки та фіктивно перереєстрували їх на афілійовану компанію", – йдеться у дописі.

Наразі правоохоронці встановили місцезнаходження всіх викрадених суден та заарештували їх.

На початку минулорічного листопада ми повідомляли, що маєток Оксани Марченко в Києві, SPA-готель її чоловіка Віктора Медведчука "Бескид" та його закарпатська дача "Ведмежа діброва" усе ще не конфісковані. Щобільше, їх на платній основі охороняє поліція охорони в інтересах власників, а особи й компанії, які найняли поліцію охорони в ці об’єкти, змінилися протягом 2022 року.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали