USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Обмін полоненими: Додому повернулися ще 130 українців, більшість з яких – оборонці Маріуполя

Багато українців отримали поранення різної тяжкості
обмін полоненими 7 березня
Обмін полоненими 7 березня
Джерело: Telegram Андрія Єрмака

Сьогодні, 7 березня, Україна і Росія провели обмін полоненими. Додому повернулися 126 захисників та 4 захисниці, розповів голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Кого вдалося звільнити цього разу

Україна повернула воїнів ЗСУ, нацгвардійців, прикордонників, ДССТ.

Серед них – 87 захисників Маріуполя, 71 з яких – із "Азовсталі".

Також повернулися взяті у полон в районі Бахмута та Соледара – загалом 35 людей з Донецького напрямку.

"Більшість з людей, яких ми повертаємо сьогодні, мають важкі поранення. Як каже президент Володимир Зеленський, держава повинна подбати про кожного з них. Кожен з наших героїв має відчувати, що держава піклується про нього. Дякую Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими за чудову роботу. Неймовірні відчуття, коли наші – вдома", – додав Єрмак.

Попередні обміни

Джерело: Telegram Андрія Єрмака

16 лютого Україна і Росія провели обмін полоненими в форматі "101 на 101". Додому повернулися 100 українських воїнів та 1 цивільний, розповів голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Серед звільнених бійців – нацгвардійці, прикордонники та військові ЗСУ. 94 з них – оборонці Маріуполя, включно з 63-ма воїнами з "Азовсталі". 

Багато з героїв, за словами Єрмака, отримали поранення різної тяжкості.

Джерело: Telegram Андрія Єрмака

Зазначимо, що цивільний, який сьогодні повернувся додому, – це перший заступник міського голови Енергодара Іван Самойдюк. Він відмовився співпрацювати з окупантами. Його викрали 19 березня 2022 року на блокпосту біля Благовіщенки. 

Джерело: відкриті джерела

В полоні Самойдюк провів 333 дні.

4 лютого відбувся черговий масштабний обмін полоненими. Тоді вдалося повернути 116 українських воїнів.

Джерело: Telegram Андрія Єрмака

Це – оборонці Маріуполя, херсонські партизани, снайпери з Бахмутського напрямку та інші герої. З них двоє офіцерів та 114 рядових і сержантів. 

Крім того, вдалося повернути 87 воїнів ЗСУ, двоє з яких – із ССО.

Також в Україну повернулися:

– вісім бійців ТрО,

– семеро з Нацгвардії,

– шестеро з Нацполіції,

– п'ятеро з ДПСУ,

– двоє з ВМС,

– один представник ДСНС. 

Крім того, в Україну вдалося повернути тіла загиблих іноземних волонтерів-добровольців – Крістофера Метью Перрі та Ендрю Тобіаса Метью, а також тіло загиблого воїна-добровольця – українця, який служив у Французькому іноземному легіоні та після початку повномасштабного російського вторгнення повернувся захищати Україну, – Євгенія Кулика. 

Ще в середині січня повідомлялося, що Україна і Росія готують масштабний обмін – до однієї тисячі людей. Раніше Росія в односторонньому порядку скасувала запланований на 14 січня черговий обмін полоненими. 2 січня Україна повернула тіла 54-х загиблих військових внаслідок вибуху в Оленівці.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон