USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

РФ затягує обмін полоненими, тому що окупанти можуть розповісти правду про війну, – Громаков

У період з 2014-го по 2022 рік обмінів не було роками
Обмін полоненими
Джерело: відкриті джерела

Кремль часто затягує обміни полоненими. Про ймовірні причини таких дій розповів соціолог, експерт з комунікацій Дмитро Громаков в ефірі UWN.

"Для росіян – це свідоцтво їх небоєспроможності. Тому, що можуть приїхати люди (внаслідок обміну, – ред.), які можуть розповісти, як було насправді на цій війні. Тому ці люди вони не потрібні Росії", – розповів він.

Громаков нагадав, що у період з 2014-го по 2022 рік теж були такі "качелі", або ж взагалі не було обмінів роками.

"Для них люди не мають значення. Тобто у них є розуміння, що людські ресурси, які вони мають, такі, що їх навіть існуючими автоматичними системами ураження важко буде побороти, і що хтось взагалі спроможний буде вистояти, як вони кажуть у цій довгостроковій затяжні війні. Коли ми намагаємось якось кожного бійця зберегти, а для них все одно", – додав експерт.

Росія не підтримала обмін військовополонених мусульман

З нагоди початку Рамадану – священного місяця для всіх мусульман, Україна запропонувала Росії обміняти військовополонених, які сповідують іслам за принципом "всіх на всіх". Про це в інтервʼю "Голосу Америки" розповіла радниця з комунікацій керівника Офісу президента України Дарія Зарівна.

Росія від такої пропозиції відмовилась.

"Ми вийшли з пропозицією обміняти мусульман "всіх на всіх" з обох сторін на знак поваги до їхніх культури і традицій. На жаль, російська сторона сприйняла цю ідею без особливого ентузіазму", – зазначила Зарівна.

Вона також розповіла, що ця ініціатива – одне з багатьох креативних рішень, до яких вдається українська переговорна сторона, щоб обміняти полонених.

"Нашу переговорну групу характеризує проактивна позиція. І постійні пошуки різних кутів, під якими ми заходимо. Це непростий процес, який потрібно продовжувати, постійно шукаючи нові способи витягнути більше наших", – додала Зарівна.

Росіяни скасували обмін полоненими, який планувався 14 січня

Росія в односторонньому порядку скасувала запланований на сьогодні, 14 січня, черговий обмін полоненими. Про це заявили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

В повідомленні йдеться, що Росія активізувала спецоперації, покликані розхитувати суспільні настрої в Україні. 

"Зазначимо, що сьогодні був запланований черговий обмін полоненими з російською стороною. Проте в останній момент його було скасовано за ініціативи росіян. Про причини такого рішення не складно здогадатися", йдеться у повідомленні.

В штабі зазначили, що ворог використовує як інформаційні приводи заходи, організовані на підтримку військовополонених.

"На жаль, сьогоднішня акція на Майдані незалежності не стала винятком. Підконтрольні Росії ресурси поширюють в медіапросторі ворожі наративи, які фактично закликають до капітуляції України у війні проти агресора. Так, кремлівські медіаресурси вже поширили повідомлення, що на акції в Києві нібито вимагали "припинити бойові дії та почати перемовини з Росією", а також "звернулися до посольств з вимогою припинити поставки озброєння", йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у ніч на середу, 11 січня, український омбудсмен Дмитро Лубінець в Анкарі провів зустріч з омбудсменом Росії Тетяною Москальковою. Сторони домовилися про обмін 40 військовополонених.

12 січня Україна повернула тіла 54-х загиблих військових внаслідок вибуху в Оленівці.

8 січня додому повернулися 50 наших воїнів 33 офіцери та 17 рядових і сержантів.

Напередодні Нового року Україна провела великий обмін полоненими, додому повернулися 140 захисників країни, серед яких воїни з Маріуполя та Зміїного острова. Всього в результаті обміну з полону було звільнено 132 чоловіки та 8 жінок – 22 офіцери та 118 сержантів і солдатів.

Читайте також:
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою
Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН
Боррель: Європі потрібен ривок уперед у сфері оборонної промисловості Боррель: Європі потрібен ривок уперед у сфері оборонної промисловості
Російський посол не з'явився в МЗС Польщі після інциденту з ракетою Російський посол не з'явився в МЗС Польщі після інциденту з ракетою