USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

МАГАТЕ знайшло протипіхотні міни на околицях ЗАЕС

Наявність вибухівки на майданчику суперечить стандартам безпеки агентства та інструкціям з ядерної безпеки
ЗАЕС_1

ЗАЕС. Архівне фото

Джерело: Уніан

Днями експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) зафіксували протипіхотні міни на околицях Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Про це йдеться в заяві агентства.

Так, фахівці побачили кілька мін, розташованих у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього і зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС. Водночас команда не помітила такого озброєння у внутрішньому периметрі майданчика під час обходу станції.

"Експерти повідомили про знахідку окупаційному "керівництву станції". Росіяни назвали це "військовим рішенням", оскільки міни розміщені в зоні, яку контролюють російські військові. Раніше агентству було відомо про попереднє розміщення мін поза периметром майданчика, а також у певних місцях всередині", – сказав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

І додав, що наявність вибухівки на майданчику суперечить стандартам безпеки агентства та інструкціям з ядерної безпеки, а також створює "додатковий психологічний тиск" на персонал станції.

МАГАТЕ продовжує вимагати доступ до дахів реакторів ЗАЕС та їхніх турбінних залів, зокрема блоків №3 і №4.

Окрім того, в агентстві прокоментували переведення енергоблока №4 у стан "гарячий зупин".

Новини за темою: Окупанти збираються перевести енергоблок №4 на ЗАЕС у стан "гарячого зупину". Пояснюємо, що це таке і чи підвищиться загроза вибуху

Водночас в "Енергоатомі" ці дії назвали порушенням ядерного законодавства України, тоді як агентство заявило: "перехід плановий".

За даними МАГАТЕ, зокрема до 25 липня енергоблок має повністю перейти у стан "гарячого зупину". Натомість енергоблок №5 переведуть в режим "холодний зупин", аби зробити "профілактичні роботи, які можливі лише при холодній зупинці".

Раніше Держатомрегулювання видало розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків до режиму "холодний зупин", пояснили в агентстві.

Ситуація на ЗАЕС

Ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Про це сказав в ефірі телемарафону представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов.

"На жаль, ці важливі об’єкти – "Кримський титан" та Запорізька станція – перебувають під окупацією. Провели роботи з мінування об’єктів на території ЗАЕС та заводу "Титан". Ситуація поки що не змінилася і розмінування там не відбувалося, триває політика шантажу", – пояснив Юсов.

Новини за темою: Експертів МАГАТЕ допустили на кілька об'єктів ЗАЕС, крім даху. Вибухівки не виявлено, – Гроссі

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові