USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

МАГАТЕ знайшло протипіхотні міни на околицях ЗАЕС

Наявність вибухівки на майданчику суперечить стандартам безпеки агентства та інструкціям з ядерної безпеки
ЗАЕС_1

ЗАЕС. Архівне фото

Джерело: Уніан

Днями експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) зафіксували протипіхотні міни на околицях Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Про це йдеться в заяві агентства.

Так, фахівці побачили кілька мін, розташованих у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього і зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС. Водночас команда не помітила такого озброєння у внутрішньому периметрі майданчика під час обходу станції.

"Експерти повідомили про знахідку окупаційному "керівництву станції". Росіяни назвали це "військовим рішенням", оскільки міни розміщені в зоні, яку контролюють російські військові. Раніше агентству було відомо про попереднє розміщення мін поза периметром майданчика, а також у певних місцях всередині", – сказав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

І додав, що наявність вибухівки на майданчику суперечить стандартам безпеки агентства та інструкціям з ядерної безпеки, а також створює "додатковий психологічний тиск" на персонал станції.

МАГАТЕ продовжує вимагати доступ до дахів реакторів ЗАЕС та їхніх турбінних залів, зокрема блоків №3 і №4.

Окрім того, в агентстві прокоментували переведення енергоблока №4 у стан "гарячий зупин".

Новини за темою: Окупанти збираються перевести енергоблок №4 на ЗАЕС у стан "гарячого зупину". Пояснюємо, що це таке і чи підвищиться загроза вибуху

Водночас в "Енергоатомі" ці дії назвали порушенням ядерного законодавства України, тоді як агентство заявило: "перехід плановий".

За даними МАГАТЕ, зокрема до 25 липня енергоблок має повністю перейти у стан "гарячого зупину". Натомість енергоблок №5 переведуть в режим "холодний зупин", аби зробити "профілактичні роботи, які можливі лише при холодній зупинці".

Раніше Держатомрегулювання видало розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків до режиму "холодний зупин", пояснили в агентстві.

Ситуація на ЗАЕС

Ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Про це сказав в ефірі телемарафону представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов.

"На жаль, ці важливі об’єкти – "Кримський титан" та Запорізька станція – перебувають під окупацією. Провели роботи з мінування об’єктів на території ЗАЕС та заводу "Титан". Ситуація поки що не змінилася і розмінування там не відбувалося, триває політика шантажу", – пояснив Юсов.

Новини за темою: Експертів МАГАТЕ допустили на кілька об'єктів ЗАЕС, крім даху. Вибухівки не виявлено, – Гроссі

Читайте також:
Російські війська можуть через місяць-півтора стати в оборону, - командувач Нацгвардії Російські війська можуть через місяць-півтора стати в оборону, - командувач Нацгвардії
Допомога західних партнерів дозволить ЗСУ проводити вдалі контрнаступальні операції Допомога західних партнерів дозволить ЗСУ проводити вдалі контрнаступальні операції
Російські загарбники просунулися поблизу Сіверська, Авдіївки та Донецька Російські загарбники просунулися поблизу Сіверська, Авдіївки та Донецька
Заяви Білорусі про Заяви Білорусі про "напругу" на кордоні з Україною можуть бути провокацією РФ, – ЦПД