USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ризик теракту на ЗАЕС залишається, – українська розвідка

Ситуація поки що не змінилася і розмінування не відбувалося, триває політика шантажу
ЗАЕС навчання _4

Органи управління, правоохоронці та сили цивільного захисту відпрацювали алгоритм спільних дій, спрямованих на забезпечення готовності до захисту населення за умов реальної загрози надзвичайній ситуації на Запорізькій АЕС; у Запоріжжі, 29 червня 2023 р. Фото Прилепа Олександр/УНІАН

Джерело: Уніан

Ризик теракту на Запорізькій атомній станції (ЗАЕС) залишається, доки там перебувають російські військові. Про це сказав в ефірі телемарафону представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов.

"На жаль, ці важливі об’єкти – "Кримський титан" та Запорізька станція – перебувають під окупацією. Провели роботи з мінування об’єктів на території ЗАЕС та заводу "Титан". Ситуація поки що не змінилася і розмінування там не відбувалося, триває політика шантажу. Говорити про те, що теракт – вирішений сценарій, ми сьогодні не будемо, але ця загроза існує, поки на цьому та інших важливих об'єктах перебувають російські окупанти", – пояснив Юсов.

Причини очільник ГУР Кирило Буданов відмовився називати, але заявив, що розвідка робить "певні публічні та непублічні дії в цій сфері".

Ситуація на ЗАЕС

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) продовжують моніторити ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. Про це інформує пресслужба організації.

Так, днями вони досі не виявили слідів вибухівки, але також не мали можливості обстежити дах енергоблоків.

"Станція окремо готується до переведення 4-го реакторного блоку з холодного зупину на гарячий, після чого 5-й енергоблок, який зараз перебуває в режимі гарячого зупину, буде переведено на холодний зупин для проведення профілактичних робіт, які можливі лише при холодному зупині. Інші блоки залишаються в холодному режимі", – йдеться в повідомленні.

Водночас станція використовує пару, яку виробляє один з енергоблоків у стані гарячого зупину, для підтримки безпеки, в тому числі обробки рідких радіоактивних відходів, зібраних у резервуарах, додає МАГАТЕ.

Новини за темою: Експертів МАГАТЕ допустили на кілька об'єктів ЗАЕС, крім даху. Вибухівки не виявлено, – Гроссі
Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти