USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

МАГАТЕ цього тижня фіксувало потужні вибухи на Запорізькій АЕС

Сильний вибух був частиною "польових навчань" окупантів
ЗАЕС_1

ЗАЕС. Архівне фото

Джерело: Уніан

Експерти МАГАТЕ цього тижня зафіксували потужні вибухи на захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції. Про це повідомляє пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Експерти МАГАТЕ, які зараз перебувають на ЗАЕС, заявили, що протягом останнього тижня щодня чули вибухи. Один з них увечері минулої п’ятниці, ймовірно, стався поблизу самої станції.

"Нам не вдалося остаточно визначити походження та місце вибухів, за винятком того, що пролунав вчора, 22 лютого", - сказали експерти.

За даними працівників ЗАЕС, сильний вибух був частиною "польових навчань" окупантів. Пошкоджень станції та постраждалих не було.

"Як і раніше, глибоко стурбований ситуацією з ядерною безпекою на найбільшій атомній електростанції в Європі, розташованій на передовій в Україні. У звітах наших експертів йдеться про можливі бойові дії неподалік від станції. Я ще раз закликаю всі сторони суворо дотримуватися п’яти конкретних принципів захисту АЕС і уникати будь-яких нападів або військової діяльності, які можуть загрожувати ядерній безпеці та безпеці", - заявив генеральний директор МЕГАТЕ Рафаель Гроссі.

Ситуація на ЗАЕС

На Запорізькій АЕС може виникнути нова загроза ядерній та радіаційній безпеці. Про це заявив в.о. голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

За словами Котіна, найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Подальша експлуатація такого палива порушує умови технічних специфікацій, встановлених з урахуванням норм безпеки, та може призвести до руйнування цілісності паливних елементів і, як наслідок, до радіаційної аварії.

Новини за темою: МАГАТЕ два тижні не пускають до реакторних залів на Запорізькій АЕС

Нагадаємо

Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину".

Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Читайте також:
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ
Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ Навчально-тренувальний центр ЗАЕС атакував БпЛА, – МАГАТЕ