USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

МАГАТЕ роками фінансувало ядерників в Ірані та навчало їх у Росії, – секретні документи

При цьому агентство, яке входить до системи ООН, заявляло, що Тегеран розширив свою ядерну програму
Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі_2
Джерело: МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергії упродовж років підтримувало дослідників у сфері ядерної енергетики з Ірану та відправляло їх на навчання до Росії. Про це йдеться у конфіденційних файлах щодо ядерної програми Тегерану, які потрапили до німецького видання Bild.

Зокрема зазначається, що МАГАТЕ, яке входить до системи ООН, заявляло, що Іран розширив свою ядерну програму. Проте саме агентство роками надавало підтримку іранським дослідникам і відправляло їх на навчання в Росію. Крім того, МАГАТЕ навіть надавало фінансову підтримку у цій області.

Згідно із документами, які опинилися у Bild, Міжнародне агентство з атомної енергії співпрацювало з Джавадом Карімі-Сабетом, який знаходиться у санкційному списку США з 2020 року та вважається одним із "натхненників" розробки іранської атомної бомби. Згідно з внутрішнім електронним листуванням, МАГАТЕ заплатило Карімі-Сабету. Однак, оскільки через санкції банківський переказ був неможливий, ученому виплатили гроші готівкою.

Також зазначається, що після того як у 2018 році американці вийшли із ядерної угоди з Іраном та зробили жорсткішими заходи проти Тегерану, Іран припинив дотримуватись правил та обмежив зовнішній контроль. А Міжнародне агентство з атомної енергії своєю чергою запустило програми фінансування іранської ядерної науки.

"У кінці 2019 року МАГАТЕ сформулювало ціль проєкту IRA2018001 в консультації з іранцями: "Діяльність буде направлена на підвищення кваліфікації та знань вчених та покращення апаратної та програмної інфраструктури, що буде сприяти покращенню роботи та використання дослідницьких реакторів", – йдеться у повідомленні.

Дослідницькі реактори вважаються потенційним джерелом плутонію. Для створення ядерної бомби потрібен або збагачений на 90% уран, або плутоній. Крім того, зазначають, що агентство фінансувало багато програм навчання учених із Тегерану в Росії: згідно з наявними даними, відібрані експерти інколи тижнями знаходились там "під крилом" російського "Росатому".

"Програма технічного співробітництва МАГАТЕ підтримує держави-члени в розвитку та управлінні ядерними знаннями", – підтвердив факт навчання у РФ представник Міжнародного агентства з атомної енергії.

У виданні зазначають, що організація повинна була попіклуватися про те, щоб іранці не отримали ніяких знань про ядерну зброю під час навчання.

МАГАТЕ стежить за роботою Запорізької АЕС

Запорізька атомна електростанція перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину".

Раніше в МАГАТЕ повідомили, що на навчально-тренувальний центр ЗАЕС, який знаходиться на прилеглій до атомної станції території, здійснив атаку безпілотник

Тоді представник ГУР МО України Андрій Юсов розповів, що окупанти вирішили зімітувати удар дронами по ЗАЕС і спробували звинуватити у цьому Україну. Також нагадаємо, що 23 березня Запорізька атомна електростанція опинилась на межі блекауту.

Теги: МАГАТЕ
Читайте також:
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ
МАГАТЕ цього тижня фіксувало потужні вибухи на Запорізькій АЕС МАГАТЕ цього тижня фіксувало потужні вибухи на Запорізькій АЕС
Експертам МАГАТЕ досі не дали доступу до реакторних залів трьох енергоблоків ЗАЕС Експертам МАГАТЕ досі не дали доступу до реакторних залів трьох енергоблоків ЗАЕС
МАГАТЕ два тижні не пускають до реакторних залів на Запорізькій АЕС МАГАТЕ два тижні не пускають до реакторних залів на Запорізькій АЕС