USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

На Запорізькій АЕС може виникнути нова загроза ядерній та радіаційній безпеці, – Котін

Найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах т. о. Запорізької АЕС
ЗАЕС_2

ЗАЕС. Архівне фото. 

Джерело: Уніан

На Запорізькій АЕС може виникнути нова загроза ядерній та радіаційній безпеці. Про це заявив в.о. голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

За словами Котіна, найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Подальша експлуатація такого палива порушує умови технічних специфікацій, встановлених з урахуванням норм безпеки, та може призвести до руйнування цілісності паливних елементів і, як наслідок, до радіаційної аварії.

"Намагання загарбників почергово переводити енергоблоки ЗАЕС зі стану "холодний зупин" у "гарячий" ще більше розхитують ситуацію, не кажучи вже про відверте порушення умов ліцензій Держатомрегулювання на експлуатацію цих ядерних установок, тобто водночас і вимог українського та міжнародного законодавства", – розповів Котін.

Раніше

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які перебувають на окупованій російськими військами Запорізькій атомній електростанції, (станом на 13 січня, - ред.) досі не отримали доступу до реакторних залів енергоблоків № 1, 2 і 6.

Це перешкоджає можливості контролювати ситуацію з ядерною безпекою на станції, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі.

Новини за темою: Росіяни висунули нову вимогу до українців на ЗАЕС: ГУР МОУ розповіло деталі

За словами гендиректора, після успішної ротації експертів МАГАТЕ напередодні – п’ятнадцятої групи експертів, яка прибула на станцію з часу створення місії МАГАТЕ у вересні 2022 року – нова команда повторила запит на доступ до реакторного залу шостого блоку.

"Дозвіл на такий доступ експертам не дали, заявивши, що реакторний зал "опечатаний". Крім того, адміністрація ЗАЕС повідомила групі, що не відмовляє у доступі, а натомість пропонує отримати доступ до території приблизно через тиждень", - розповів Ґроссі.

Водночас експерти попереджають про деградацію обладнання на ЗАЕС.

Нагадаємо

Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину".

Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Читайте також:
Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході Держсекретар США впевнений, що Україна здатна утримати лінію фронту на сході
"Надзвичайно небезпечний момент", - Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Обстановка суттєво загострилася, - Сирський розповів про бої на Харківщині Обстановка суттєво загострилася, - Сирський розповів про бої на Харківщині
Важкі бої у Харківській області: Росіяни зайняли 6 сіл і підійшли до Вовчанська Важкі бої у Харківській області: Росіяни зайняли 6 сіл і підійшли до Вовчанська