USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

МАГАТЕ два тижні не пускають до реакторних залів на Запорізькій АЕС

Експертів агентства вперше не було допущено до реакторної зали енергоблока, який перебував у холодній зупинці
ЗАЕС

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Експертів Міжнародного агентства з атомної енергії не пускають у частину залів на окупованій росіянами Запорізькій АЕС. Про це повідомили в МАГАТЕ.

"Експерти МАГАТЕ, як і раніше, не можуть отримати доступ до всіх частин майданчика і протягом останніх двох тижнів їм не дозволяють доступ до реакторних залів енергоблоків №1, 2 і 6", – йдеться в заяві.

Зазначається, що експертів агентства вперше не було допущено до реакторної зали енергоблока, який перебував у холодній зупинці. Тут знаходиться активна зона реактора і відпрацьоване паливо.

Крім того, минулого тижня було обмежено доступ до деяких частин машинних залів ЗАЕС, зокрема до приміщень №3, 4 і 6 реакторів. Також експерти МАГАТЕ все ще очікують запланованого на 19 грудня доступу на дахи реакторів, чого не відбулося через заявлені міркування безпеки.

Новини за темою: Росіяни висунули нову вимогу до українців на ЗАЕС: ГУР МОУ розповіло деталі

Нагадаємо, під час 67-ї сесії Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії 69 країн підтримали резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні. У ній ідеться, що Запорізька атомна електростанція негайно має перейти під контроль України.

Ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Про це сказав в ефірі телемарафону представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину". Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Читайте також:
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції
Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб Росія готує чергову провокацію на ЗАЕС, – Генштаб
Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан Усі енергоблоки Запорізької АЕС переведені у стан "холодного зупину", – МАГАТЕ