USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Лідери ЄС переконали Орбана скасувати вето на пакет фінансової допомоги Україні

Невелика група лідерів переконала прем'єр-міністра Угорщини скасувати своє вето на пакет фінансування
Шарль Мішель і Віктор Орбан
Шарль Мішель і Віктор Орбан
Джерело: відкриті джерела

Лідери Європейського Союзу досягли угоди про надання Україні допомоги в розмірі 50 мільярдів євро, і вони одностайно погодилися після того, як деякі лідери переконали єдиного противника, прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, скасувати своє вето, передає Politico.

Європейським лідерам вдалося схилити Орбана трьома поповненнями, кажуть дипломати. Буде щорічна доповідь Європейської комісії про реалізацію пакета допомоги, відбудуться дебати на рівні лідерів щодо імплементації пакета, і, якщо це буде потрібно, через два роки Європейська рада попросить комісію запропонувати перегляд нового бюджету відповідно до останньої версії проєкту висновків Європейської ради.

Лідери Євросоюзу додали рядок із посиланням на попередні висновки від грудня 2020 року, щоб гарантувати, що те, як Європейська комісія оцінює верховенство права в Угорщині, здійснюється чесно та об’єктивно.

Ключовий фрагмент тексту підкреслює, що Європейська комісія має бути "об’єктивною, справедливою, неупередженою та заснованою на фактах" і гарантувати "недискримінацію" під час запуску механізму блокування фінансування ЄС для національних столиць.

У Брюсселі вважають ці поступки незначними, оскільки лідери уникали сценарію, за яким Орбан мав би можливість щорічно накладати вето на фінансовий шлях для України. Але таким чином Орбан може проголосити перемогу вдома, сказавши, що Угорщина отримала перегляд.

Реакція Орбана

Перша публічна реакція Орбана на угоду з’явилася в дописі у Facebook, у якому сказано: "Ми впоралися! Угорці не можуть давати гроші українцям! Ми ​​не беремо участі у війні, ми не відправляємо зброю, ми все ще на стороні миру!"

Угода була укладена після зустрічі з невеликими групами лідерів у четвер. Мішель і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн разом з лідерами Франції, Німеччини та Італії провели закриту зустріч з прем'єр-міністром Угорщини. Зустріч була розширена за участю інших лідерів, зокрема прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска та прем’єр-міністра Бельгії Александра Де Кроо.

Декілька дипломатів заперечували, що інші поступки були надані Орбану і що посилення тиску з боку лідерів дало Будапешту зрозуміти, що немає альтернативи, ніж поступитися грошима Україні. Ключовим елементом було відновлення довіри між Угорщиною та Європейською комісією, для чого додатковий рядок у механізмі умов був ключовим.

Нагадаємо, схвалену Європейською радою програму Ukraine Facility на 50 млрд євро планували затвердити Європейським парламентом наприкінці лютого. Перший транш надійде Україні в березні. 

Читайте також:
Кропачов: ДП Кропачов: ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну