USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Кремль уже не сподівається на повернення 300 млрд доларів заморожених активів, – Reuters

Росія "попрощалася" з активами, будучи впевненою, що європейські столиці піддадуться тиску США
Кремль

Кремль. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Російська влада схиляється до думки, що заморожені після вторгнення в Україну резерви на 300 млрд доларів майже втрачені, але готові подати судовий позов і вжити рішучих заходів у відповідь. Про це з посиланням на власні джерела пише Reuters.

"У глибині душі всі вже попрощалися з резервами. Звичайно, буде (юридичний процес). Це свого роду ритуал", – сказав один із джерел агентства, знайомих з думкою уряду та центрального банку РФ.

Друге джерело повідомило, що Росія "попрощалася" з активами, будучи впевненою, що європейські столиці піддадуться тиску США.

Третій погодився, що Росія навряд чи зможе запобігти конфіскації, але загрожуватиме заходами у відповідь, такими як конфіскація західних активів, що опинилися в Росії, і розрив дипломатичних відносин з іноземними державами, які вважаються недружніми.

Новини за темою: Компанія Hyperloop закривається та розпродає активи, – Bloomberg

Захід може без ризиків для себе заморозити й конфіскувати активи РФ

Кредитно-рейтингові агентства Moody's та S&P Global заявили, що країни, чиї суверенні облігації були куплені Росією, не вважатимуться дефолтними, якщо західні уряди вирішать конфіскувати заморожені російські резерви на суму 300 млрд доларів.

Російський центральний банк стверджує, що Франція, Німеччина, Велика Британія та інші суверенні держави нібито виявляться в дефолті, якщо облігації, що належать Росії, будуть конфісковані і, отже, Росія не отримає належних платежів, повідомило джерело Reuters.

Але Moody's заявило, що його інтерпретація інша.

"Наші рейтинги зазвичай не відображають міркування, специфічні для власників облігацій, тому ми не розглядатимемо цей сценарій як дефолт для цих країн", – заявив Торстен Нестманн, старший віцепрезидент Moody's Investors Service у відповідь на запит Reuters.

Френк Гілл, керівник сектора суверенних рейтингів EMEA у S&P Global, також повідомив агентству Reuters, що це навряд чи вважатиметься дефолтом, оскільки відсоткові виплати здійснюються через платіжного агента, який продовжить виплачувати їх іншим кредиторам. Більшість заморожених резервів Росії зберігається у грошових коштах та суверенних облігаціях Франції, Німеччини, Великої Британії, Австрії та Канади.

Інтерпретація рейтингових агентств може розвіяти побоювання щодо ризику дефолту. Деякі європейські чиновники також побоюються, що будь-яка конфіскація активів може створити тривожний прецедент, який призведе до того, що інші країни вимагатимуть компенсації за минулі воєнні дії західних країн.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розповів, що заморожені російські активи за кордоном становлять приблизно 300 мільярдів доларів і вони мають бути використані на підтримку України.

Раніше ми повідомляли, що Сполучені Штати Америки пропонують країнам G7 конфіскувати на користь України 300 млрд доларів заморожених російських активів. Тоді зазначалося, поки що рішень з цього питання не було, а цей план залишається на стадії обговорення в європейських столицях.

Читайте також:
Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ
Прибуток від заморожених активів Росії навряд чи спрямують на закупівлю зброї для України, – ОП Прибуток від заморожених активів Росії навряд чи спрямують на закупівлю зброї для України, – ОП
Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс
Перший мільярд євро від заморожених активів РФ можуть виділити Україні вже влітку Перший мільярд євро від заморожених активів РФ можуть виділити Україні вже влітку