USD
НБУ
40.51
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.31
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 0 4 9 0 (+1170)
USD
НБУ
40.51
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.31
Готівка
44.00

ЄС знайшов юридичну лазівку, щоб обійти вето Угорщини на підтримку України

Глави МЗС країн Євросоюзу обговорюють цю схему сьогодні, 24 червня
Євросоюз
Євросоюз
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз розробив механізм, що дозволяє обійти угорське вето на закупівлю озброєнь для України шляхом доходів від заморожених російських активів. Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, повідомляє Financial Times.

За словами політика, Будапешт, який відхилив пропозицію про використання активів Росії, "не повинен брати участь в ухваленні рішення про їхнє використання".

"Обхід Будапешта може ще й усунути перешкоду, яка може ускладнити зусилля G7 щодо залучення кредиту в розмірі 50 млрд доларів. І це має бути погашено коштом майбутніх надходжень. Таке рішення ухвалили лідери на саміті в Італії на початку цього місяця", – пише видання.

Разом з тим Боррель назвав механізм обходу вето "складним, як будь-яке юридичне рішення", але вважав його робочим. За даними медіа, глави МЗС країн Євросоюзу обговорюють таку схему сьогодні, 24 червня.

"Ми запропонували Угорщині: ваші гроші ніяк не будуть спрямовані на підтримку України. Витягніть гроші зі скриньки. Я не хочу користуватися вашими грошима. Позиція Будапешта дещо пов’язана з міцними зв’язками, які вони мають з Росією", – зазначив верховний представник.

Натомість в уряді Угорщини відмовилися коментувати ситуацію.

Варто зауважити, що близько 260 млрд євро коштів російського центрального банку заморожено в усьому світі, більшість із них у ЄС. Фонди генерують 2,5–3,5 млрд євро прибутку на рік, який, за словами представників Євросоюзу, не є заборгованістю перед Росією за контрактом і тому є надприбутком. Ідея, яку підтримують Сполучені Штати Америки, полягає в тому, щоб використати цей прибуток як постійний потік доходу для обслуговування великої позики в розмірі 50 млрд доларів. Росія каже, що будь-яке перенаправлення прибутків від її заморожених коштів буде рівнозначно крадіжці.

Угорщина вже давно виступає проти того, щоб Європейський Союз колективно надавав військову підтримку Україні. Будапешт також блокує сім інших рішень, пов'язаних з озброєнням Києва, на суму близько 6,6 млрд євро.

Новини за темою: Зеленський закликав передати Україні заморожені російські активи

Додамо, Росія мусить виплатити Україні 486 млрд доларів за збитки від війни. Про це йшлося у спільній заяві лідерів країн G7 за підсумками саміту. Вони зазначали, що "несправедливо, щоб Росія вирішувала, чи буде вона платити за шкоду, яку вона завдала Україні, і коли".

Читайте також:
ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії
Україна підписала з ЄС угоду про безпеку Україна підписала з ЄС угоду про безпеку
Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС
Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла