USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Вето Угорщини вдалося обійти. ЄС передасть Україні 1,4 млрд євро доходів від активів РФ

Ще 1 млрд євро надійде до кінця року
Боррель

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель

Джерело: відкриті джерела

Протягом наступного місяця Європейський Союз надасть Україні 1,4 млрд євро з доходів від заморожених російських активів. Також до кінця року Києву виділять ще 1 млрд євро, повідомив високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель під час пресконференції після зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу у понеділок, 24 червня.

Боррель зазначив, що кошти передадуть на закупівлю систем протиповітряної оборони, боєприпасів, а також на підтримку української промисловості.

За його словами, оскільки Угорщина не брала участі в ухваленні рішення про використання російських активів на користь України, вона не має права брати участі в ухваленні рішення щодо того, з якою метою будуть використані кошти.

Боррель підкреслив, що без блокування рішення Будапештом робота прискориться.

Новини за темою: Німеччина погоджується з планом США використовувати заморожені російські активи для фінансування України

За даними Euronews, гроші надійдуть із 210 млрд євро активів Центрального банку Росії, які ЄС заморозив у рамках багатосторонніх санкцій. Попри свій стан, ці активи продовжують приносити дохід, який Москва не отримує.

Як пишуть західні ЗМІ з посиланням на дипломатів, Будапешт був "розлючений" таким рішенням.

Як відомо, у травні Рада Європейського Союзу схвалила використання доходів від заморожених активів Центрального банку Росії на користь України.

За словами очільника Міністерства закордонних справ Чехії Яна Ліпавського, у 2024 році ця сума може скласти до 74 мільярдів крон (приблизно 3 млрд євро, – ред.).

90% цих коштів підуть на військову підтримку. Росія повинна заплатити за шкоду, завдану її агресивною війною, пояснював Ліпавський.

Також повідомлялося, що країни "Великої сімки" створять фонд для підтримки України, використовуючи доходи від заморожених російських активів.

Нині загальна сума російських активів, заморожених Заходом, становить 300 мільярдів доларів. Дві третини заморожених активів знаходяться на території Європейського Союзу. І більша їхня частина належить бельгійському кліринговому центру Euroclear.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО