USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Кремль абсурдно пов’язує удар по т.о. Криму й теракт у Дагестані, – аналітики

Разом з тим РФ намагається зберегти видимість стабільності та нормальності у відповідь на теракт у Дагестані
Дагестан

Події в Дагестані. 23 червня 2024 р.

Джерело: відкриті джерела

Спроби російських чиновників та силовиків шукати "український слід" не лише в роботі російської ППО в тимчасово окупованому Криму, а й у кривавих подіях на Кавказі в Дагестані є абсурдними. Про це заявляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Кремлівські чиновники абсурдно намагалися пов’язати українські удари 23 червня по законних військових об’єктах в окупованому Севастополі та Криму та терористичну атаку "Вілаят Кавказ", ймовірно пов’язаного з "Ісламською державою" (ІД), в Республіці Дагестан", – йдеться в повідомленні.

Водночас експерти кажуть, що прессекретар Путіна Пєсков заявив, що російський диктатор співчуває "тим, хто втратив близьких як внаслідок українського ракетного удару по Севастополю, так і внаслідок теракту в Дагестані".

Однак цим не обмежився і повідомив, що нібито російські слідчі органи визначать, чи були удар по Криму та теракт у Дагестані "однією низкою інцидентів, чи окремими".

Такі спроби пов’язати дві події здійснили також колишній російський президент Медведєв, голова ЛДПР Слуцький, голова Держдуми РФ Володін, додають аналітики. Приміром, Володін одразу визначив і "замовників терактів", якими виявилися Сполучені Штати та Україна.

"Інформаційна операція Кремля, яка пов’язує ці дві події, є безглуздою хоча б тому, що жертви серед цивільного населення в Криму стали результатом перехоплення Росією ракети ATACMS, а не навмисного рішення України про націлювання. Міноборони РФ визнало, що українська ракета відхилилася від траєкторії польоту та підірвалася в Севастополі через російську ППО. Російські офіційні особи також не надали жодних доказів своїх заяв про причетність України чи Америки до теракту в Дагестані", – зауважують фахівці Інституту вичення війни.

До того ж невідомий офіційний представник США повідомив західним медіа, що російським військам вдалося перехопити ракету ATACMS, націлену на російську ракетну установку. У результаті чого ракета ATACMS вибухнула та уламки посипалися на пляж Севастополя.

Разом з тим РФ намагається зберегти видимість стабільності та нормальності у відповідь на теракт у Дагестані. Путін не став записувати офіційне звернення з цього приводу (на відміну від довгої промови після теракту в "Крокус Сіті"). А Пєсков у коментарі журналістам заявив, що не боїться повернення ситуації початку 2000-х, бо "російське суспільство зараз нібито абсолютно консолідоване".

"Кремль неодноразово просував ідею про те, що Росія є гармонійною багатонаціональною і багатоконфесійною державою, попри посилену ксенофобську риторику з боку активної ультранаціоналістичної спільноти Росії та соціальну напругу, що зростає. Цей кремлівський фасад нормальності та стабільності також ігнорує антисемітські заворушення в Дагестані в жовтні 2023 року (у тому числі в Махачкалі, одному з місць теракту 23 червня), теракт у “Крокус Сіті Холлі” в березні 2024 року в Москві та контртерористичні операції на Північному Кавказі, що почастішали", – прокоментували аналітики.

Що сталося в Дагестані?

23 червня невідомі обстріляли синагогу, церкву і наряд поліції у місті Дербенте, що у Дагестані. Також про стрілянину повідомляли в столиці Дагестану Махачкалі

За даними росЗМІ, група невідомих з автоматичної зброї обстріляли синагогу та церкву. Інцидент стався близько 18:00 за місцевим часом. Пізніше у соцмережах почали публікувати відео з масштабною пожежею у місцевій синагозі. За попередніми даними, було відомо про кількох жертв.

Ймовірно, людей, які обстріляли православний храм у Дербенті, було п'ятеро. Зловмисники пересувалися на білому Volkswagen Polo. У регіоні ввели план "Перехоплення". А біля палаючої синагоги виявили труп чоловіка з простреленою головою. Ще одного чоловіка госпіталізували з опіками.

Читайте також:
Путін намагається захистити свої Путін намагається захистити свої "червоні лінії", бо ядерні залякування вже не діють
Глава МЗС Польщі пояснив свою скандальну заяву щодо Криму Глава МЗС Польщі пояснив свою скандальну заяву щодо Криму
Україна відреагувала на пропозицію Сікорського передати Крим під мандат ООН Україна відреагувала на пропозицію Сікорського передати Крим під мандат ООН
Передати під мандат ООН і відкласти на 20 років. У Польщі зробили заяву щодо Криму Передати під мандат ООН і відкласти на 20 років. У Польщі зробили заяву щодо Криму