USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна звернеться до арбітражу СОТ через блокування Польщею експорту українського зерна, – Шмигаль

Київ вимагатиме компенсацію через порушення норм ГАТТ
Шмигаль
Джерело: відкриті джерела

Україна буде змушена звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо компенсації збитків через блокування Польщею експорту українського зерна. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у X (Twitter).

Він пояснив, що Україна, незважаючи на війну і блокування РФ українських портів, дотримується своїх зобов'язань у рамках Угоди про асоціацію з ЄС і правом СОТ.

За його словами, Україна не мала і не має наміру шкодити польським фермерам і дуже дорожить підтримкою від польського народу та польських родин.

"Але в разі порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутися до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ (Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, – ред.)", – заявив глава українського уряду.

Польща продовжить заборону на імпорт зерна з України

За словами прем'єр-міністра Матеуша Моравецького, Польща продовжила заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції після 15 вересня.

"Уряд захищає польських фермерів! Ми не відкриємо кордони для українського зерна! Ембарго залишається!" – написав Моравецький у X (Twitter).

Нагадаємо, Польща з 15 квітня заборонила перевезення української сільгосппродукції по своїй території. А з 19 квітня була введена повна заборона на експорт української агропродукції. Таким чином Польща стала першою країною ЄС, що заборонила імпорт з України зерна та інших продуктів харчування. Уряд країни планував закупити зерно у сховищах польських фермерів з доплатою та зберегти субсидії для аграріїв.

Голова правлячої консервативної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський наголошував, що Польща залишається союзником і другом України. Однак країна зараз повинна зробити все можливе, щоб уникнути кризи у польському селі.

А от в Євросоюзі вже пригрозили Польщі введенням штрафних санкцій, якщо та продовжить заборону на експорт українського зерна.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility ЄС ухвалив план України для Ukraine Facility
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України