USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

ВАКС зняв арешт з облгазів Фірташа, АРМА вже звернулося до прокуратури

У суді обіцяють надати мотиви такого рішення
Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ
Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд зняв арешт з акцій так званих облгазів Фірташа. Таке рішення ухвалили 25 червня, а в реєстрі його оприлюднили 28 червня.

ВАКС підтвердив рішення і в коментарі "Економічній правді" і зазначив, що "мотиви цього рішення будуть у повному тексті наступного тижня".

Водночас Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) через рішення суду звернулося до Офісу генерального прокурора, повідомляє hromadske.

Агентство назвало рішення суду "таким, що несе фінансові та політичні наслідки для України та національної безпеки".

Новини за темою: ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва

Справа облгазів

Як відомо, у травні позаминулого року АРМА за рішенням суду отримало в управління корпоративні права 26 облгазів через несплату за користування мережами. Потім ці активи були передані "Нафтогазу".

Зазначалося, що більшість із цих активів належали групі "Регіональної газової компанії" (РГК), яка пов'язана з підсанкційним бізнесменом Дмитром Фірташем.

У "Нафтогазі" в серпні минулого року заявляли, що до кінця 2023-го облгази перейдуть в управління держави.

При цьому 25 червня ВАКС скасував арешт на акції облгазів. Йдеться про акції, емітовані АТ "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Дніпропетровськгаз", "Житомиргаз", "Закарпатгаз", "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгаз", "Київоблгаз", "Львівгаз", "Миколаївгаз", "Рівнегаз", "Сумигаз", "Тисменницягаз", "Хмельницькгаз", "Чернівцігаз", "Чернігівгаз", "Харківгаз", "Харківміськгаз", "Криворіжгаз", "Луганськгаз".

Усі ці акції належать кіпрським компаніям, які, як писали ЗМІ, пов'язані з Фірташем.

Також нагадаємо, у травні минулого року Служба безпеки України повідомила про підозру ще двом керівникам облгазів у корупційній схемі підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа і топменеджменту підконтрольних йому компаній.

"Під час проведення комплексних заходів задокументовано злочинну діяльність ще двох посадовців, причетних до розкрадання блакитного палива з газотранспортної системи України", – йшлося в дописі Служби безпеки України.

Джерело: СБУ

За даними слідства, фігурантами є голови правлінь АТ "Івано-Франківськгаз" та АТ "Сумигаз".

Читайте також:
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
Україна уклала контракт на імпорт скрапленого газу зі США Україна уклала контракт на імпорт скрапленого газу зі США
Європейські чиновники обговорюють з Україною транзит газу з Азербайджану замість російського Європейські чиновники обговорюють з Україною транзит газу з Азербайджану замість російського
В Україні вперше з жовтня зросла ціна на газ В Україні вперше з жовтня зросла ціна на газ