USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Конституційний суд Грузії почав розгляд процедури імпічменту президентки Зурабішвілі

Автори конституційного подання звернулися до Конституційного суду 12 вересня
Зурабішвілі
Саломе Зарубішвілі
Джерело: відкриті джерела
Конституційний суд Грузії оголосив, що розпочав розгляд конституційного подання про імпічмент президентки країни Саломе Зурабішвілі. Висновок щодо цього буде винесено протягом місяця. Про це інформує "Перший канал Грузії".

"У зв'язку з підвищеним суспільним інтересом, Конституційний суд Грузії вважає за доцільне розповсюдити інформацію щодо конституційного подання №1797 ("Конституційне подання депутатів парламенту Грузії: Іраклія Кобахідзе, Шалви Папуашвілі, Мамуки Мдінарадзе та інших (всього 80 депутатів)", – йдеться у повідомленні.

Автори конституційного подання звернулися до Конституційного суду 12 вересня. Після проходження процедури реєстрації конституційного подання 14 вересня воно було зареєстроване відповідно до закону. Відповідно, справу було передано на розгляд пленуму Конституційного суду, який протягом місяця розгляне його та подасть висновок парламенту.

Інформація про дату розгляду конституційного подання №1797 буде поширена додатково.

Що відбувається у Грузії?

Все почалось 15 травня. Тоді влада Грузії видала дозвіл російській авіакомпанії "Азімут" на відновлення регулярних рейсів до Тбілісі. Зокрема, авіакомпанія Georgian Airways отримала дозвіл від Агентства цивільної авіації Грузії на пряме авіасполучення з Росією. Перший рейс відбувся 20 травня і триватиме з частотою сім разів на тиждень.

Тим часом президентка Саломе Зурабішвілі, яка має обмежені повноваження і чия позиція ще не означає позицію офіційного Тбілісі, рішення Путіна засудила.

"Чергова російська провокація! Відновлення прямого авіасполучення та скасування візового режиму з Грузією неприйнятні, поки Росія продовжує агресію в Україні та окупує нашу територію", – написала вона у Twitter.

Після цього стало відомо, що глава Грузії планувала серію візитів, зокрема, до країн ЄС, однак уряд Грузії не погодив президентці робочі поїздки за кордон. Представники уряду аргументували своє рішення тим, що, згідно з Конституцією, зовнішня політика є прерогативою уряду. 

Читайте також:
Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про "іноагентів"
Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори  Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії
У Тбілісі під час протестів проти закону про У Тбілісі під час протестів проти закону про "іноагентів" побили лідерів опозиції