USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Президент Грузії закликала зібрати підписи для проведення референдуму після ухвалення закону про іноагентів

Сьогодні парламент Грузії подолав вето президента на цей закон
Прапор Грузії
Джерело: EPA

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала громадян зібрати підписи для проведення референдуму після того, як парламент подолав її вето на закон про іноагентів. Про це пише видання Sova.

На тлі рішення парламенту Зурабішвілі звернулася до протестувальників. Вона розкритикувала 84 депутатів, які проголосували за закон про іноагентів, заявивши, що вони "не зможуть змінити майбутнє цієї країни".

Вона закликала мітингувальників зібрати підписи для підписання подання про референдум щодо того, "чи хочемо ми європейське майбутнє або російське рабство".

Нагадаємо, сьогодні парламент Грузії подолав вето президента Саломе Зурабішвілі й остаточно ухвалив закон "Про прозорість іноземного впливу". Про це пише "Ехо Кавказа".

Проти мотивованих зауважень Зурабішвілі проголосували 66 депутатів. За подолання вето президента проголосували 84 депутати, проти – 4.

Згідно з Конституцією Грузії, тепер закон протягом трьох днів передається президенту. Зурабішвілі протягом п'яти днів має підписати й опублікувати його.

Новини за темою: США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ

Якщо вона відмовиться від підписання, закон у п'ятиденний термін підпише й опублікує голова парламенту Шалва Папуашвілі.

Таким чином, закон про "іноагентів" у Грузії набуде чинності на початку червня.

За голосуванням парламенту громадяни Грузії стежили на площі в Тбілісі. Ухвалення закону люди зустріли гулом і свистом.

Закон про "іноагентів" в Грузії

Як відомо, 17 квітня грузинський парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт про "іноземних агентів", який грузинська опозиція називає проросійським. І справді, у РФ існує такий закон, за допомогою якого путінський режим придушує права інакомислячих.

Дуже багато громадян Грузії виявилися незгодні з такою ідеєю влади. Зокрема, у вівторок, 30 квітня, протестувальники проти закону про "іноагентів" вкотре вийшли до стін парламенту. Там відбулися сутички, а поліція застосувала спецзасоби.

Читайте також:
Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні Зеленський підписав закон про статус англійської мови в Україні
Зеленський підписав закон про автоцивілку: Страхові суми підвищаться Зеленський підписав закон про автоцивілку: Страхові суми підвищаться
Молодь отримає по 908 гривень на книги, а книгарні – субсидії: Хто може скористатись та коли Молодь отримає по 908 гривень на книги, а книгарні – субсидії: Хто може скористатись та коли
ЄС готує обмеження для Грузії після ухвалення закону про ЄС готує обмеження для Грузії після ухвалення закону про "іноагентів"