USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Конгрес США проголосував за санкції проти Міжнародного кримінального суду

Прокурор МКС просив видати ордер на арешт прем’єра Ізраїлю. Він вважає його винним у воєнних злочинах
Нижня палата Конгресу США

Ілюстративне фото

Джерело: ZN.UA

Палата представників Сполучених Штатів Америки схвалила законопроєкт, що передбачає можливість введення санкцій проти Міжнародного кримінального суду за розгляд справ проти Вашингтона та його союзників. Про це пише Reuters.

Зазначається, що за документ проголосували 247 конгресменів – 205 республіканців і 42 демократи. Проти виступили 155 представників Демократичної партії.

Що передбачає документ?

США зможуть вводити санкції проти осіб, причетних до судового переслідування з боку МКС американців або громадян країн – союзників Сполучених Штатів Америки, які не є членами Міжнародного кримінального суду, зокрема Ізраїлю.

Чиновників МКС можуть позбавити американських віз і заборонити їм проводити операції з американською нерухомістю, а також в’їжджати до Сполучених Штатів.

Чому ініціювали такий законопроєкт?

У травні прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан звернувся до судової палати МКС з проханням видати ордери на арешт премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта і трьох лідерів ХАМАСу. Прокурори вважають їх відповідальними за воєнні злочини та злочини проти людяності у війні, яка спалахнула між Ізраїлем і ХАМАСом восени 2023 року.

Після цього республіканці внесли такий законопроєкт на розгляд.

Яка позиція Байдена?

Раніше президент США Джо Байден заявляв, що його адміністрація виступає проти законопроєкту. Хоча і не підтримує заяву прокурора Міжнародного кримінального суду.

Конфлікт між Ізраїлем та ХАМАСом

Як відомо, торік вранці 7 жовтня  із Сектора Гази бойовики ХАМАСу завдали масованого ракетного удару по Ізраїлю. 

Над багатьма містами був дим та лунали сирени. Соцмережами ширилися світлини палаючих авто й пошкоджених будівель. Тривали вуличні бої.

Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу скликав екстрене засідання Кабінету міністрів з питань безпеки. Зазначалося, що такого Ізраїль не бачив із 1970–80 років. Тоді терористи часто проникали в Ізраїль з території Лівану.

Згодом ЦАХАЛ оголосив, що "готовий до війни". Міністр оборони країни Йоав Галант затвердив призов солдатів резерву. Ізраїльські військові наказали жителям прикордонних міст залишатися вдома і заявили, що вони завдають ударів по цілях у Секторі Гази.

Читайте також:
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський