USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Колишній очільник Держспецзв'язку Щиголь вийшов під заставу в 25 мільйонів гривень

На нього поклали низку обов’язків
Юрій Щиголь

Юрій Щиголь

Джерело: РБК-Україна

Колишній голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Юрій Щиголь вийшов з-під варти. Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Зазначається, що на нього поклали низку обов'язків, а саме необхідно здати паспорти та носити електронний браслет.

Що передувало подіям?

Нагадаємо, що на початку тижня Кабмін звільнив голову Держспецзв'язку Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору.

Щиголь обіймав посаду голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації з липня 2020 року.

До того ж керівникам Держспецзв’язку повідомили про підозру у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн гривень.

В НАБУ розповіли, що впродовж 2020–2022 років власник групи компаній у змові з керівництвом Держспецзв’язку розробив схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього вони залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу.

Далі з цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021–2022 роках кошти у сумі понад 285 млн гривень.

Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн гривень, а різницею у понад 62 млн гривень заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи, – пояснили у відомстві.

Щиголю обрали запобіжний захід 

Вчора стало відомо, що Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрію Щиголю. Його взяли під варту.

Рішення ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду України Віктор Маслов. Прокурори просили заарештувати Щиголя з можливістю внесення застави в розмірі 50,2 млн гривень. Суд задовольнив клопотання детективів частково. Щиголя відправили до СІЗО з можливістю внесення застави у розмірі 25 млн гривень.

Читайте також:
В Україні на прикордонних територіях побудують систему блокування російського мовлення В Україні на прикордонних територіях побудують систему блокування російського мовлення
ВАКС арештував криптоактиви ексголови Держспецзв’язку Щиголя на 1,5 млн доларів ВАКС арештував криптоактиви ексголови Держспецзв’язку Щиголя на 1,5 млн доларів
ВАКС взяв під варту заступника голови Держспецзв'язку ВАКС взяв під варту заступника голови Держспецзв'язку
Незаконно заволоділи державними коштами на суму понад 62 млн гривень: Керівництво Держспецзв’язку отримало підозру Незаконно заволоділи державними коштами на суму понад 62 млн гривень: Керівництво Держспецзв’язку отримало підозру