USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Коли РФ замінить "Новочеркаськ"? Головний редактор Defence Express зробив припущення

Вартість знищеного великого десантного корабля "Новочеркаськ" становить 85 млн доларів
бухта в Феодосії
Кораблі у Феодосії
Джерело: Крим.Реалії

Росія має можливість виробляти великі десантні кораблі оновленого проєкту, які коштують понад 300 млн доларів за одиницю. Однак їхнє виробництво займає багато часу, і ворог не зможе відновити свої втрати, як, наприклад, знищений корабель "Новочеркаськ" до 2035–2036 років, припустив в ефірі "Еспресо" головний редактор Defence Express Олег Катков.

"Вартість знищеного великого десантного корабля "Новочеркаськ" становить 85 млн доларів, але це ціна, вочевидь, як для корабля, який випустили в експлуатацію у 1987 році. Така калькуляція вартості, можливо, дійсно має під собою підґрунтя, але у питанні озброєння правильніше рахувати ціну заміни", – пояснює Катков.

На думку редактора видання, у РФ зараз є можливість виробництва великих десертних кораблів оновленого проєкту, зокрема на суднобудівному заводі "Янтар" у Калінінграді.

"Якщо рахувати за вартістю "Петр Моргунов", то це 280 мільйонів доларів, враховуючи інфляцію. У випадку оновленої версії, яка більша, то мова точно буде йти про понад 300 мільйонів доларів за один корабель, але окрім вартості необхідно ще й рахувати час, тому що час також є доволі значним ресурсом", – додає медійник.

За словами Каткова, наразі окупанти виробляють два кораблі, які передадуть замовнику не раніше 2025–2026 років. А після цього вивільнять виробничі місця і закладуть ще два, які виготовлять орієнтовано у 2030–2031 роках.

"Якщо враховуючи, що це вже третій великий десантний корабель, який знищили Збройні сили України у Чорному та Азовському морях, то це означає, що ще два наступні передадуть замовнику не раніше 2035–2036 років. Ось такий строк відновлення втрати під назвою великий десертний корабель "Новочеркаськ", який знищили у Феодосії", – підсумував Катков.

Новини за темою: Зеленський заявив, що Україна отримає кораблі для конвоювання "зернового коридору"

Що передувало?

У ніч на 26 грудня у Феодосії унаслідок ракетного удару ЗСУ знищили великий десантний російський корабель "Новочеркаськ". Про це повідомив командувач Повітряних сил України Микола Олещук.

"А флоту на Росії стає все менше! Цього разу слідом за флагманом ЧФ РФ – крейсером "Москва" – прямує великий десантний корабель "Новочеркаськ", – заявив Олещук.

У Повітряних силах не уточнюють, чим саме був знищений великий десантний корабель "Новочеркаськ" у Феодосії. Втім повідомляють, що Україна має на озброєнні два типи ракет, які здатні знищувати далекі цілі. Зокрема про це в ефірі телемарафону розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, Україна завдяки партнерам має далекобійні ракети Storm Shadow та SCALP.

"Інших нема. У нас є на озброєнні й SCALP, і Storm Shadow. Власне французька та британська ракети, які фактично є однотипними, виробники лише різні. Тому зараз уточняти кількість і які саме були (ракети, – ред.), традиційно не будемо, а результат ви бачите", – сказав Ігнат.

У Центрі стратегічних комунікацій заявили, що на борту російського десантного корабля були БПЛА Shahed, які російська армія використовує для атак на українські міста.

Як зазначили у центрі, напередодні повномасштабного вторгнення Росія додатково перекинула у Чорне море шість ВДК з Північного і Балтійського флотів, збільшивши угруповання кораблів цього класу до 13 одиниць.

Внаслідок удару по "Новочеркаську" знищено екіпаж та пошкоджена портова інфраструктура. Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ поінформував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Новини за темою: Вперше в історії: Україна знищила ракетний корабель ворога, який навіть не вийшов із заводу

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"