USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Кіпр готовий відправити Україні танки Т-80У в обмін на Leopard

Всього у країни є 82 таких танки
Танк Т-80У
Джерело: відкриті джерела

Кіпр готовий відправити Україні радянські танки Т-80У в обмін на німецькі Leopard. Про це пише видання Army Recognition.

В публікації йдеться, що у країни є всього 82 таких танки.

Журналісти зазначають, що мова про кіпрські танки почалася ще навесні 2022 року. Тоді США попросили країну надати радянську техніку Україні, а саме зенітно-ракетні комплекси ТОР-М1 та С-300, а також танки Т-80У, БМП-3, винищувачі Мі-35 та гелікоптери.

Згодом Кіпр відповів, що може віддати танки Т-80У, однак натомість хоче отримати Leopard 2. Причому отримати їх хоче від Греції, в якої на озброєнні є 170 Leopard 2A та 183 одиниці Leopard 2A4GR, випущених у 1980-х роках, але наразі вони у процесі модернізації.

А Греція, за даними видання, хоче натомість отримати новіші Leopard 2, щоб не виснажувати свою армію, оскільки має холодний конфлікт із Туреччиною.

Журналісти пишуть, що Німеччина як країна-виробник Leopard 2 поки не надала жодної відповіді.

Про танк Т-80У

Це удосконалена версія Т-80. У новішої моделі модернізована вежа, динамічний захист "Контакт-5", покращений приціл та оснащена протитанковим ракетним комплексом 9М119 "Свір".

Нагадаємо, 20 січня у німецькому Рамштайні відбулося 8-ме засідання Контактної групи з питань оборони України. Країни-союзники вирішили надати нам нову зброю, однак танків серед них, окрім британських Challenger, немає. Ми підготували повний список того, що виділили Україні західні партнери.

Напередодні зустрічі вже стало відомо про новий пакет допомоги від США, про нього можна прочитати тут. Але Україна очікує ще багато новин вже власне від зустрічі. 

 
Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян