USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Війна в Україні змусила покинути свої домівки більше ніж 16 млн осіб

Близько 1,2–1,7 млн українців обрали напрям на схід до Російської Федерації
переселенці біженці евакуація потяг_2

Українські біженці

Джерело: Уніан

На кінець 2022 року 71 мільйон людей у всьому світі жили як внутрішні переселенці. Це на 20% більше, ніж було в попередньому 2021 році, і це найвище число коли-небудь зареєстроване. Зафіксовано 60,9 млн внутрішніх переміщень або переміщень протягом року, що на 60% більше, ніж у 2021 році, і це також найвищий показник за всю історію спостережень. Про це заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

За його словами, кількість переміщень, пов’язаних з конфліктами і насильством, зросла майже вдвічі – до 28,3 мільйона осіб. Багато в чому завдяки агресії Російської Федерації в Україні.

"Війна в Україні напряму зачепила 16 мільйонів осіб – це найвищий показник, коли-небудь зареєстрований для будь-якої країни", – сказав він.

І додав, що внутрішні переміщення є глобальним явищем, але майже три чверті внутрішньо переміщених осіб у світі проживали лише в 10 країнах. Це – Сирія, Афганістан, Конго, Колумбія, Ефіопія, Ємен, Нігерія, Сомалі, Судан та Україна. Як ви бачите, ми опинилися в компанії переважно тих країн, в яких конфлікти не вщухають останні 50 років.

"Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації почався великий перерозподіл населення України, трендом є рух на Захід. Більшість українців попрямували зі сходу чи півдня до центральної і західної частини нашої країни, це було приблизно 5 мільйонів осіб. Хтось поїхав ще далі, люди поїхали до країн Європи і їх стало приблизно 6 мільйонів. Близько 1,2–1,7 млн наших співгромадян обрали напрям на схід до Російської Федерації. В результаті цього значно збільшилось населення центру та заходу України", – розповів Воскобойник.

Він підсумував, війна з РФ може продовжитися на найближчі роки і навіть на десятиріччя. Отже, внутрішньо переміщені особи перетворяться на постійних мешканців тих територій, де вони зараз живуть.

"Тож ми повинні вже зараз це зрозуміти і відповідно діяти, створювати для тих людей нові робочі місця, нові умови для соціалізації та життєвої реалізації і сприймати їх не як тимчасових мешканців, які колись поїдуть, а як постійне населення цих територій", – резюмував президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Нагадаємо, уряд України вирішив розширити допомогу, яку надають переселенцям. Йдеться про людей, які повернуться додому з-за кордону. Зміни стосуються внутрішньо переміщених осіб та українських шукачів притулку, які повертатимуться з-за кордону і ще не встигли працевлаштуватися в Україні та не мають власних джерел доходів.

Раніше Кабінет міністрів прийняв постанову, яка розширює можливості призначення допомоги малозабезпеченим, щоб ті родини, які опинились у ризику бідності, могли активніше нею користуватися.

Читайте також:
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном
Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль
Право на захист і надання допомоги українцям за кордоном гарантується Конституцією і не може бути обмежене в умовах воєнного стану, – Магера Право на захист і надання допомоги українцям за кордоном гарантується Конституцією і не може бути обмежене в умовах воєнного стану, – Магера