USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Підрив Каховської ГЕС: Держагентство відновлення планує побудувати три ланки водопроводу завдовжки 87 кілометрів

Новий водопровід буде здатний пропускати приблизно 300 тисяч кубометрів води на добу
Холодна вода
Холодна вода
Джерело: відкриті джерела

Державне агентство відновлення планує побудувати три нові ланки водопроводу через підрив Каховської ГЕС. Вони відновлять поставки води до міст чотирьох областей. Про це пише агентство у Facebook.

Новий водопровід буде здатний пропускати приблизно 300 тисяч кубометрів води на добу. Загальна його довжина становитиме 87 кілометрів.

Перший крок – узгодити маршрут водопроводу. Далі почнуть розробляти документацію та проведуть геологічні й геодезичні роботи. Тоді буде зрозуміло, скільки часу потрібно для будівництва.

"Через падіння рівня води в Каховському водосховищі без водопостачання залишиться значна частина Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. Новозбудована інфраструктура забезпечуватиме якісною питною водою жителів Нікополя, Марганця, Кривого Рогу, Томаківки, Марʼянського і Покрову", – розповіли в агентстві.

Рішення КМУ

Напередодні урядовці створили штаб з ліквідації наслідків, куди ввійдуть міністри, їхні заступники, керівники центральних органів виконавчої влади, представники держпідприємств. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль за результатами засідання уряду.

Головним за ліквідацію наслідків підриву окупантами Каховської ГЕС призначили очільника МВС Ігоря Клименка.

Крім того, за рішенням уряду з Фонду відновлення будуть виділені 1,5 млрд гривень для будівництва двох нових магістральних водогонів. Це потрібно, аби забезпечити Кривий Ріг, Нікополь та Марганець питною водою.

Також виділено майже 846 млн гривень Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областям на забезпечення потреб регіонів у питній воді.

Нагадаємо, генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що щонайменше 16 тисяч українців втратили свої домівки внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, тисячі людей ризикують залишитися без доступу чистої питної води. 

Яка нині ситуація на ГЕС та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Також ми писали, що на Херсонщині через підрив Каховської ГЕС підтоплено 55 тисяч гектарів лісу.

Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist