USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Історична подія: Що запланували в Лондоні на церемонію коронації короля Чарльза

Стати свідками церемонії у Вестмінстерському абатстві запросили дві тисячі осіб
Чарльз ІІІ і Камілла
Чарльз ІІІ і Камілла
Джерело: відкриті джерела

6 травня у Вестмінстерському абатстві в Лондоні відбудеться церемонія коронації короля Чарльза III й королеви-консорта Камілли. Вперше з 1902 року коронація британського монарха відбудеться у вихідний день, суботу. З нагоди історичної події британці отримають додатковий вихідний у понеділок, 8 травня. Король Чарльз III, якого коронують разом з Каміллою, королевою-консортом, стане 40-м правлячим монархом, коронованим з 1066 року. За інформацією BBC, у цей день розкоші та офіційності представлять звичаї, які сягають понад тисячу років тому. Що ж запланували на церемонію коронації – читайте далі.

Головні події церемонії

Урочиста коронаційна хода почнеться від Букінгемського палацу до Вестмінстерського абатства вулицями центрального Лондона з оглядовими майданчиками вздовж маршруту, які відкриються о 8:00 (за київським часом, – ред.). Довжина маршруту складає 2,1 км (1,3 милі). Вона буде менш масштабна, ніж повернення після коронації. Державну карету Diamond Jubilee, в якій їхатимуть король Чарльз і королева Камілла, супроводжуватиме ескорт королівської кінноти з 200 військових.

Ключовим моментом коронації буде релігійна церемонія у Вестмінстерському абатстві за участі архієпископа Кентерберійського. Вона триватиме близько трьох годин і складатиметься з кількох етапів: визнання, клятви монарха, помазання, інвеститури та інтронізації. Дружина Чарльза III Камілла також пройде через ці процедури.

Короля Чарльза коронують Імперською державною короною. Її виготовили ще для коронації Георга VI й містить 3 тисячі дорогоцінних каменів: 2868 діамантів, 273 перлини, 17 сапфірів, 11 смарагдів і 5 рубінів і важить 1,06 кг.

Королеву-консорта Каміллу коронують у короні королеви Марії, виготовленій для коронації 1911 року. Вона буде модифікована для цієї церемонії та не буде прикрашена одним з найзнаменитіших і найбільших діамантів світу Кохінуром.

Після коронації король і королева вирушать з Вестмінстерського абатства до Букінгемського палацу. Ця хода буде масштабнішою.

Король Чарльз і королева Камілла (після коронації частина титулу – консорт – не вживатиметься) поїдуть у державній кареті Gold State, яку використовували під час кожної коронації з 1830-х років. Королівську пару супроводжуватиме шість тисяч військовослужбовців різних родів військ з Великої Британії та країн Співдружності.

Урочиста хода
Джерело: Reuters

По поверненні до Букінгемського палацу близько 16:15 за київським часом король і королева, а також члени королівської родини вийдуть на балкон Букінгемського палацу, щоб привітати підданих і подивитися за прольотом "Червоних стріл" – пілотажної групи ВПС Великої Британії.

Очікується, що на балкон крім новокоронованого британського монарха та його дружини вийдуть спадкоємець престолу принц Уельський Вільям і принцеса Уельська Кейт Міддлтон з дітьми – принцом Джорджем, принцесою Шарлоттою і принцом Луї, королівська принцеса Анна з чоловіком, віцеадміралом Тімоті Лоренсом, принц Едвард, новий герцог Единбурзький і його дружина герцогиня Софі, а також старші члени королівської родини – герцог і герцогиня Глостерські, герцог Кентський і принцеса Александра.

За рішенням короля на балкон не вийде принц Гаррі, який прилетить на церемонію без своєї дружини Меган Маркл і, за інформацією медіа, одразу після церемонії полетить до США. Бо в день коронації його первістку, принцу Арчі, виповниться чотири роки.

Кого запросили на церемонію

Стати свідками церемонії у Вестмінстерському абатстві запросили дві тисячі осіб – це чинні й колишні британські члени Палати лордів, члени королівських домів Європи та світу, члени британської королівської родини.  

Також обіцяли приїхати лідери країн Співдружності, президенти та прем'єр-міністри інших країн, зокрема президент Франції Еммануель Макрон. Президент Польщі Анджей Дуда та Ентоні Альбанезе, прем’єр-міністр Австралії заявили, що планують бути присутніми, а місцеві новини повідомляють, що там будуть присутні прем’єр-міністр Пакистану Шехбаз Шаріф і президент Філіппін Фердинанд Маркос.

Президент США Джо Байден сказав королю Чарльзу, що не буде присутній під час телефонної розмови в квітні, але підтвердив, що перша леді Джилл Байден посяде його місце.

За даними британських ЗМІ, Велика Британія не покликала на коронацію російського диктатора Володимира Путіна і його поплічника Олександра Лукашенка, а також глав Ірану, М’янми, Сирії, Афганістану й Венесуели.

Цікавим є факт порушення традиції: члени іноземних королівських сімей їдуть до Лондона на церемонію. Це включає принца Монако Альберта та принцесу Шарлен, короля Іспанії Феліпе та королеву Летицію, спадкоємного принца Японії Акісіно та принцесу Кіко та короля Швеції Карла XVI Густава, якого супроводжуватиме його донька кронпринцеса Вікторія.

Відомо, що й президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибуде на урочистості.

Чи будуть гості з України

Від України на церемонію коронації 4 травня до Лондона приїхала перша леді Олена Зеленська. Вона вже встигла побачитися з дружиною прем'єра Ріші Сунака Акшатою Мурті.

У МЗС України зазначили, що запрошення надіслали главам держав усіх країн, з якими Велика Британія має повні дипломатичні відносини.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри