USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

В Ірані пролунали вибухи в штаб-квартирі Корпусу вартових Ісламської революції

На тлі протестів і заворушень, що почалися в країні, влада ввела повну заборону на використання інтернету
Іран вибух
Джерело: відкриті джерела

В Ірані пролунали вибухи в місті Махабад в штаб-квартирі Корпусу вартових Ісламської революції. Про це повідомляє BNN. Причина вибухів, за даними видання, поки невідома.   

В той же час журналісти зазначають, що понад два гектари землі, водно-болотні угіддя Юсуфканд в іранському місті Махабад охоплені вогнем. За словами глави департаменту захисту навколишнього середовища Махабада Фарука Сулеймані, ця пожежа почалася поблизу села Ханках і на даний момент рятувальні служби продовжують її гасіння. Він зазначив, що робота рятувальників ускладнюється тим, що пожежа розповсюджується по болотяній території з очеретом, тому локалізувати вогонь дуже важко.

Нагадаємо, у ніч з 28-го на 29 січня в Ірані пролунала серія вибухів на стратегічних об'єктах. Міністерство оборони Ірану заявило, що країна зазнала нападу з використанням безпілотників. В соцмережах повідомляється про удари по військових складах, центру виробництва боєприпасів, авіабазі, нафтопереробним заводам.

За повідомленням агентства ІРNА, в місті Шахід-Салімі у провінції Східний Азербайджан вибух стався на великому заводі з виробництва моторних масел. Після вибуху на підприємстві почалася пожежа. Влада стверджує, що причиною інциденту стала сильна спека. Раніше повідомлялося, що в регіоні стався землетрус магнітудою 5,9.

Tasnim вказує, що атаці безпілотників піддалися також військовий склад в центральній провінції Ісфахан і центр з виробництва боєприпасів. Варто зазначити, що, за інформацією Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), біля Ісфахана є іранське підприємство Shahed Aviation Industries, що виробляє дрони-камікадзе Shahed 131/136, які атакують українські міста.

Також відомо про вибух на авіабазі в місті Дізфуль на заході Ірану, вибухи і пожежу в містах Хамадан (захід країни) і Решт (північ Ірану). Звуки вибухів чути і в столиці – Тегерані. Очевидці відзначають, що в небо над містом підняті літаки.

Що говорять в Ірані

Іранська опозиція закликала скасувати всі свої рейси на літаках, оскільки є велика ймовірність, що КВІР на помсту за удари (нібито) Ізраїлю по військових об'єктах в Ірані можуть почати збивати цивільні літаки.

В той же час арабські ЗМІ повідомляють, що Ізраїль нібито розпочав спецоперацію в Ірані. Мета операції – знищення військової промисловості. Також, за даними деяких іранських ЗМІ, причинами подій могли стати удари американських чи ізраїльських безпілотників. Але влада країни це не підтверджує.

Про жертв та постраждалих інформації немає.

Пізніше стало відомо, що на тлі протестів і заворушень, які почалися в країні, викликаних ударами безпілотників по військових об'єктах, уряд Ірану ввів повну заборону на використання інтернету.

Що говорять в Ізраїлі 

Нічна атака безпілотників в іранському місті Ісфахан мала "величезний успіх", попри заяви Ірану про протилежне. Про це пише ізраїльська газета The Jerusalem Post.

У матеріалі зазначають, що нинішня реакція Тегерану збігається з реакцією на аналогічні інциденти раніше. У кожному з випадків Іран спочатку намагався вдати, що атаки не увінчалися успіхом, і визнавав ступінь збитків лише тоді, коли супутникові фотографії чи інші докази потрапляли у публічну сферу.

При цьому, як пише Jerusalem Post, Ізраїль не визнав свою причетність до інциденту.

Що говорять у США

Американська газета The Wall Street Journal пише, що по військовому заводу в Ірані безпілотниками вдарив Ізраїль. Цей удар завдали тоді, коли ізраїльські та американські офіційні особи обговорюють нові способи боротьби з "дестабілізуючими діями" Ірану, який, зокрема, посилив свою військову співпрацю з Російською Федерацією.

Водночас у Пентагоні наголосили, що США не приймали участі в атаці на військову інфраструктуру Ірану.

Читайте також:
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі
"Це оголошення війни", – президент Ізраїлю про атаку Ірану