USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Інтернет під час блекауту: Що зробити, щоб залишитись онлайн

Залишатися на зв’язку у мережі для кожного з нас життєво необхідно, навіть якщо Оркостан намагається нас цього позбавити. З іншого боку, а чого вони не намагаються нас позбавити?
інтернет
Джерело: відкриті джерела

Нині ми, українці, чітко розуміємо, що спокійно та тихо з таким сусідом ще довго не буде. І ми розуміємо, що минулі обстріли, що пошкодили нашу енергосистему - це скоріше початок, ніж кінець і, на жаль, “далі буде”.

То ж зараз кожен з нас думає, що може зробити, купити чи зібрати самотужки для того, щоб у разі блекауту лишитися не тільки живим, а ще на зв’язку, з їжею, у теплі та з інтернетом.

У воєнний час інтернет - то не просто спосіб розваги або заробітку. То ще й оперативний постачальник новин, як країни, так і кожної області.

Тому залишатися на зв’язку у мережі для кожного з нас життєво необхідно, навіть якщо Оркостан намагається нас цього позбавити. З іншого боку, а чого вони не намагаються нас позбавити?

Але повернемося до суті. То як же залишатися з інтернетом, коли навкруги все темно?

Варіант перший, дорогий. Супутниковий інтернет

Якщо ви ще не поміняли долари на донати до ЗСУ, то цей варіант для вас підійде дуже добре. Для всіх інших, не занепадайте духом, варіанти ще будуть.

В Україні є не тільки такий супутниковий інтернет, як Starlink. Ще у країні є DataGroup, Iridium, Inmarsat. Кожен з них має свої недоліки, але кожен має й переваги.

Starlink - стильно, молодіжно, але при блекауті не врятує. Бо йому необхідне стабільне джерело електричного живлення, а якби воно було, ви б цю статтю не читали.

DataGroup нам також не підходить. Причина буде та сама - необхідність стабільного живлення, якого в нас може не бути.

Iridium нам підходить. Його роутери обладнанні акумуляторами, проте варто зазначити, що час роботи такого пристрою буде лімітованим - близько 2,5 годин.

Inmarsat також має роутери на акумуляторах, що при активному використанні проживуть 2,5 години.

Але, ви вже, мабуть, розумієте, що є довгоочікуване “але”.

По-перше, швидкість буде не дуже вражаюча, 40-380 Кбіт/сек. По-друге, ціна. Такий диво-пристрій буде коштувати від 1500 до 1700 доларів.

Варіант другий, простий. Кабельний інтернет

Перше, що треба зробити, це переконатися, що під час відключення світла у вашого провайдера є електроенергія, генератори, то що. Для цього треба приєднати ваш ноутбук або комп'ютер через кабель, минаючи вай-фай, коли у вас не буде світла. Якщо працює - вітаємо, тепер у вас є інтернет навіть коли нема світла! Ви можете так само користуватися ним під час блекауту або планового відключення - просто під’єднайте напряму. Якщо ні, попитайте у сусідів, можливо, якийсь з доступних провайдерів працює та є сенс змінити свого. Задля забезпечення роботи інтернету багато провайдерів під’єднують до свого обладнання на домах та під’їздах джерела безперебійного живлення, тож, можливо, хтось з цим у вашому будинку вже впорався.

Єдиний мінус такої схеми, що до телефону ви його не під'єднаєте, а щоб підзарядити ноутбук потрібен дуже хороший пауербанк.

Варіант третій, ненадійний. GSM-інтернет

Такий інтернет трохи менше залежить від відключень світла, бо це - інтернет від мобільного оператора. А базові станції мобільних операторів забезпечені альтернативними джерелами електропостачання.

Однак, якщо світла не буде довго, то навіть станції мобільних операторів вимкнуться, звісно, не всі, але на якість як зв’язку, так і інтернету це вплине.

З позитивних сторін те, що якщо у вас все ж таки все добре зі зв’язком та інтернетом, ви можете використовувати свій смартфон у якості роутера. Але не сподівайтеся на якусь космічну швидкість.

Варіант четвертий, гібридний. GSM-модем або GSM-повторювач

Як і у попередньому варіанті, ваш доступ до інтернету буде зав’язаний на стільниковому зв’язку. Але значно кращий.

GSM-модем, як і смартфон, отримує сигнал зі станції мобільного оператора, тому для його роботи вам знадобиться SIM-картка. Але завдяки антені він краще ловить сигнал і може роздавати інтернет на декілька пристроїв одразу. Мінімальна вартість такого модема - 800 гривень.

GSM-повторювач не потребує картки, але працює також завдяки мобільним операторам. Він посилює той сигнал, що надходить до вашого телефону. Вони бувають трьох діапазонів - 900 МГц, 1800 МГц та 2600 МГц. Перший краще підходить для сільської місцини, два інших - для густонаселених районів. Вартість повторювачів починається з 4 тисяч гривень.

Читайте також:
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель
Німеччина запропонувала віддати Україні обладнання зі своїх закритих ТЕС, – Галущенко Німеччина запропонувала віддати Україні обладнання зі своїх закритих ТЕС, – Галущенко