USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Графіки відключень будуть більшими, а ситуація в енергосистемі – важчою, – Кудрицький

Так триватиме орієнтовно до кінця липня
світло
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У наступні кілька тижнів ситуація в українській енергосистемі буде набагато важчою, ніж було до цього. А графіки відключень стануть значно більшими, розповів в ефірі "Суспільного" голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

За словами посадовця, так триватиме, орієнтовно, до кінця липня. Адже ситуація пов’язана з особливостями ремонту на енергоблоках атомних електростанцій.

"Тому треба готуватися до того, що десь місяць-півтора графіки будуть з нами, будуть присутніми у нашому житті. І вони можуть бути, особливо у вечірні години, в години пікового споживання, скажімо так – досить суттєвими. Наприклад, уже завтра, 16 червня з 11:00 до 23:00 графіки відключень будуть дещо більшими, ніж у решту часу доби", – зауважив Кудрицький.

Також очільник компанії назвав три чинники, які глобально впливають на тривалість відключень та величину дефіциту:

  • ремонти атомних електростанцій, які традиційно проводять влітку;
  • величини імпорту;
  • погода, яка впливає на споживання.

Зазначимо, 17 червня графіки відключень світла будуть діяти з 8:00 до 24:00 години.

Новини за темою: Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль

Прогнози щодо світла на зиму

Нещодавно генеральний директор Yasno Сергій Коваленко стверджував, що згідно із сьогоднішньою оцінкою, у зимовий період року дефіцит електроенергії в Україні становитиме 35%. Цілком імовірно, що відключення світла відбуватимуться по п'ять-шість годин на добу.  І це цілком реально, але "може бути й краще, якщо зможуть відновити більше генерації.

Проте Коваленко попередив, що ситуація може погіршитися, якщо на додачу до дефіциту генерації буде проблема з можливістю передавати електрику. Узимку 2022–2023 років дефіцит був переважно через те, що росіяни били по підстанціях, які передавали електроенергію.

До речі, з 24 червня з доступної електроенергії в Україні відніматимуть обсяг електроенергії, необхідної критичній інфраструктурі. Це має допомогти рівномірному розрахунку лімітів на світло для регіонів.

А як не стати заручником своїх емоцій під час вимкнення світла та неспівпадіння графіків, ми розповідали в матеріалі.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno
УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій