USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Взимку світла може не бути по п'ять-шість годин на добу: В Yasno розповіли, як підготувати свої домівки

Наразі енергетики оцінюють, що в зимовий період дефіцит світла становитиме 35%
світло
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Згідно із сьогоднішньою оцінкою, у зимовий період року дефіцит електроенергії в Україні становитиме 35%. Цілком імовірно, що відключення світла відбуватимуться по п'ять-шість годин на добу. Про це повідомив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко в інтерв'ю Forbes.

"На цей момент я оцінюю, що дефіцит електрики очікується 35%. Тобто досить реально, що у споживачів не буде світла по п'ять-шість годин на добу. Може бути й краще, якщо зможемо відновити більше генерації", – сказав він.

Проте Коваленко попередив, що ситуація може погіршитися, якщо на додачу до дефіциту генерації буде проблема з можливістю передавати електрику. Узимку 2022–2023 років дефіцит був переважно через те, що росіяни били по підстанціях, які передавали електроенергію.

Як підготуватися до зимових відключень?

Насамперед Коваленко наголосив, що сім'ям краще підготуватися до вимкнень, ніж виїжджати за межі країни. І ось як, за його словами, це зробити:

Загалом людям необхідно сконцентруватися на двох питаннях: Перше – чи живляться від генераторів насоси, які качають тепло по будинку. Друге – чи заживлені від генераторів ліфти.

Водночас він підкреслив, що тепло в міській системі буде, але без електрики воно може не прокачуватися всередині будинку.

Ситуація з електропостачанням на 14 червня

Як повідомляє "Укренерго", сьогодні світло відключатимуть по всій Україні з 18:00 до 22:00. Головна причина застосування заходів обмеження – наслідки вже шести ракетних ударів ворога по українських електростанціях.

Новини за темою: Відключень світла буде більше. "Енергоатом" виводить у ремонт один з енергоблоків

Загальна ситуація в енергосистемі

Раніше видання BBC з посиланням на ДТЕК писало, що якщо російська армія продовжить завдавати ударів по електростанціях України, то, виходячи з найгіршого сценарію, взимку українці можуть зіткнутися з вимкненнями світла та опалення тривалістю до 20 годин.

Також повідомлялося, що з 24 червня з доступної електроенергії в Україні відніматимуть обсяг електроенергії, необхідної критичній інфраструктурі. Це має допомогти рівномірному розрахунку лімітів на світло для регіонів.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno
УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій