USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Їх звинувачують у нападах на цивільних та злочинах проти людяності
Шойгу й Герасимов
Шойгу й Герасимов
Джерело: відкриті джерела

Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт секретаря Ради безпеки РФ Сергія Шойгу та начальника генерального штабу ЗС РФ Валерія Герасимова. Про це поінформували в МКС.

Російських чиновників звинувачують у нападах на цивільних та злочинах проти людяності.

"Ордери видали у контексті ситуації в Україні за ймовірні міжнародні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року", – йдеться в повідомленні.

До того ж у суді переконані, що є достатньо підстав вважати Шойгу й Герасимова відповідальними за ракетні удари по українській електричній інфраструктурі, яких завдавали з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

Адже протягом цього часу російські збройні сили здійснили велику кількість ударів по численних електростанціях та підстанціях у різних місцях України.

Прокурори Міжнародного кримінального суду також вважають, що обидва росіяни несуть індивідуальну відповідальність за усі ці злочини.

Водночас в суді є достатні підстави вважати, що підозрювані навмисно спричинили сильні страждання або серйозні тілесні ушкодження чи шкоду психічному або фізичному здоров'ю, несучи таким чином кримінальну відповідальність за злочин проти людяності у вигляді інших нелюдських дій.

Тож, враховуючи те, що ключові фактичні звинувачення належним чином підтверджені доказами та іншими відповідними матеріалами, поданими на цій стадії провадження обвинуваченням, Палата вирішила, що вимоги закону для видачі запитуваних ордерів на арешт дотримано.

"Зміст ордерів видається таємним, щоб захистити свідків і гарантувати розслідування. Однак враховуючи, що поведінка, подібна до тієї, про яку йдеться в ордерах на арешт, яка є порушенням міжнародного гуманітарного права, здається, триває, Палата вважає, що обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів. Тому судді визнали, що в інтересах правосуддя дозволити Секретаріату публічно оприлюднити наявність ордерів, імена підозрюваних, злочини, за які видано ордери, і форми відповідальності", - додали в МКС.

Новини за темою: Правозахисники просять МКС провести розслідування щодо Медведєва, Соловйова та Симоньян

Реакція Зеленського

Президент України відреагував на рішення МКС, заявивши, що це рішення є чітким свідченням того, що правосуддя за російські злочини проти українців неминуче.

"Воно чітко демонструє, що жодне військове звання чи двері кабінетів не можуть захистити російських злочинців від відповідальності", - додав Зеленський.

Також український лідер зауважив, що Україна очікує на подальші ордери на арешт, щоб позбавити Росію відчуття безкарності.

Ордер на арешт Путіна та низки російських чиновників

Зауважимо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт диктатора Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками Міжнародного кримінального суду та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Своєю чергою речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна "не матиме для Росії жодного значення", адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень Міжнародного кримінального суду.

Слід додати, що МКС може притягти вище керівництво Росії до відповідальності за три види порушень міжнародного права: воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Депортація дітей, щодо якої видали ордер на арешт Путіна, підпадає під перший пункт.

Водночас Міжнародний кримінальний суд не може засудити за злочин агресії – факт нападу Росії на Україну. Оскільки ані Україна, ані Росія не ратифікували основоположний документ суду – Римський статут. Аби засудити РФ та Путіна за факт нападу, потрібно створити спеціальний трибунал.

Разом з тим 5 березня цього року, Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб: командувача дальньої авіації РФ Сергія Івановича Кобилаша та командувача Чорноморського флоту Віктора Миколайовича Соколова у контексті ситуації в Україні за ймовірні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

Читайте також:
Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець
Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу
На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН
Фінансування з РФ тепер під забороною: Рада ЄС ввела обмеження для партій та організацій Фінансування з РФ тепер під забороною: Рада ЄС ввела обмеження для партій та організацій