USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

FATF оприлюднила розширену заяву про загрози з боку Росії: Підтримали членство, проте знову не внесли до чорного списку

FATF має вжити жорсткіші обмежувальні заходи для мінімізації цих загроз
FATF

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) оприлюднила розширену заяву щодо ризиків, які РФ становить для світової фінансової системи. І продовжила призупинення членства Росії без запровадження подальших обмежувальних заходів, повідомили в пресслужбі Міністерства фінансів України.

FATF заявила, що "члени організації із занепокоєнням відзначають потенційні ризики для міжнародної фінансової системи, включаючи зростаючі фінансові зв'язки Росії з країнами, на які поширюються контрзаходи FATF, ризики фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також зловмисну кіберактивність і атаки програм-вимагачів".

"FATF також закликала всі держави зберігати пильність через вищезгадані ризики. Попри те, що ці оновлені рекомендації підтримали, вони не розв'язували проблему постійного та свідомого нехтування Кремлем стандартів та принципів FATF з моменту призупинення членства рік тому. Мінфін розуміє політичні виклики, пов'язані з досягненням консенсусу щодо подальших заходів, але факти свідчать про те, що необхідно робити більше для протидії загрозам, які РФ створює для цілісності світової фінансової системи", - йдеться у повідомленні.

Торік РФ активізувала торгівлю зброєю з Іраном та Північною Кореєю, внесеними до чорного списку FATF. Починаючи з грудня, продовжують з'являтися докази того, що Росія закуповує північнокорейські ракети для використання на полі бою проти України всупереч санкціям ООН.

Цього тижня з'явилися нові повідомлення про те, що Іран відправив балістичні ракети до РФ.

"Посилення фінансових та банківських зв'язків з РФ надає Північній Кореї, Ірану та М'янмі, що перебувають під жорсткими санкціями, можливість отримати доступ до світової фінансової системи, створюючи серйозні виклики для FATF та її членів", - зазначили в Групі.

FATF має вжити жорсткіші обмежувальні заходи для мінімізації цих загроз. Проте окремим країнам не потрібно чекати, поки процеси FATF призведуть до подальших обмежувальних заходів.

"Держави можуть внести РФ до своїх списків країн підвищеного ризику, що вимагатиме посиленої перевірки всіх транзакцій, пов'язаних з Росією. А також продовжувати запроваджувати інші обмежувальні заходи для запобігання зловживанню їхніми системами для ухилення від санкцій, відмивання грошей і фінансування тероризму з боку Кремля", - додали в організації.

З моменту призупинення членства рік тому Росія зміцнила зв'язки з Північною Кореєю та Іраном, внесеними до "чорного" списку, та активізувала зловмисну кіберактивність. FATF - організація, на яку покладено відповідальність за безпеку глобальної фінансової системи - повинна відповідати своєму мандату.

Відсутність більш жорстких обмежувальних заходів небезпечно грає на користь кремля, даючи йому та потенційно іншим зловмисникам зелене світло для продовження поступового руйнування міжнародної системи, заснованої на правилах".

Що відомо про FATF?

FATF – це міжурядова організація, яка встановлює світові стандарти у сфері протидії відмиванню злочинних доходів та фінансуванню тероризму, оцінює відповідність цим стандартам національних систем боротьби з відмиванням брудних доходів. Інституцію заснували у 1989 році, її штаб-квартира – у Парижі.

Пленарні засідання, під час яких ухвалюються рішення, FATF проводить тричі на рік. Перше у 2023 році засідання триває з 20-го до 24 лютого.

Додамо

Європейський Союз у п'ятницю, 23 лютого, ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну. Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

"Рада ухвалила, у зв'язку з другою річницею початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 13-й пакет обмежувальних заходів проти режиму Путіна, тих, хто несе відповідальність за продовження його незаконної, неспровокованої та невиправданої агресивної війни, і тих, хто його суттєво підтримує", – зазначається в повідомленні.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу