USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ексочільнику Оленівської колонії, який причетний до катування понад 100 воїнів ЗСУ, повідомили про підозру

Колишнім очільником окупаційної колонії виявився місцевий чоловік, який до 2014 року був начальником сектора з розшуку в Горлівському райвідділі міліції Донецької області
Теракт в Оленівці
Теракт в Оленівці
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України зібрала доказову базу на колишнього керівника окупаційної "Волноваської виправної колонії" (більш відома як Оленівська колонія, – ред.). Зловмисник причетний до масових знущань з українських військовополонених у застінках російської тюрми, повідомили в пресслужбі СБУ.

Так, з початку повномасштабного вторгнення Росії і до кінця липня 2022 року ворог організував катування понад 100 полонених бійців ЗСУ.

"Для тортур над потерпілими воїнів відводили до спеціально створеного на території колонії "дисциплінарного ізолятора". У його застінках до людей застосовували різні види фізичного насильства і вчиняли психологічний тиск, які супроводжували постійними погрозами "повільного" вбивства. Для "конвоювання" людей до катівні фігурант залучав свого підлеглого – "молодшого інспектора відділу нагляду" окупаційної в’язниці, який також брав участь у тортурах над військовополоненими", – розповіли правоохоронці.

За даними слідства, колишнім очільником окупаційної колонії виявився місцевий житель, що до 2014 року був начальником сектора з розшуку в Горлівському райвідділі міліції Донецької області.

Під час захоплення частини регіону зрадник залишився на території міста і згодом пішов на співпрацю з місцевою окупаційною адміністрацією РФ.

На початку 2022 року зловмисник став керівником створеної агресором Оленівської колонії і пробув на цій "посаді" до кінця липня.

Крім того, його підлеглий до "призначення" перебував у складі так званої "служби виконання покарань" терористичної організації "ДНР" у тимчасово окупованій Горлівці.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозру. Оскільки обидва зловмисники переховуються від правосуддя на тимчасово окупованій території на сході України, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Що відомо про трагедію в Оленівці?

У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії у селищі Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області пролунав вибух. Там загарбники утримували в полоні українських військових, зокрема й оборонців Маріуполя та цивільних.

Через вибух там загинули понад 50 людей, ще 130 зазнали поранень. Росія намагалася перекласти провину на ЗСУ. Однак висновки міжнародних експертів свідчать про те, що причиною цього вбивства або способом цього вбивства була термобарична зброя, яку застосувала РФ. 

Новини за темою: Рідні загиблих в Оленівці бійців просять встановити Дні скорботи та вшанування пам’яті

Крім того, Росія збрехала, коли звинуватила Україну в обстрілі Оленівської колонії з американських реактивних установок HIMARS в липні минулого року і загибелі більш ніж 50 українських військовополонених. Про це заявив глава Управління ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

Правозахисник зазначив, що РФ не надала гарантій безпечного доступу представників Організації Об'єднаних Націй до місця вибуху. Однак управління змогло провести бесіди з тими, хто вижив після інциденту в Оленівці, і зробити детальний аналіз наявної додаткової інформації.

Новини за темою: Правозахисники відтворили хронологію подій вбивства полонених азовців в Оленівці
Читайте також:
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові