USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Сербії суд остаточно відмовив в екстрадиції ексгенерала СБУ Наумова

Це рішення юридично закріплює попередні судові вироки в Сербії щодо невидачі Наумова на запит України
Суд у Сербії виніс вирок ексгенералу СБУ Наумову
Суд у Сербії виніс вирок ексгенералу СБУ Наумову
Джерело: Радіо Свобода

Апеляційний суд у Ниші, що в Сербії, підтвердив рішення Вищого суду першої інстанції, який відмовив в екстрадиції ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова в Україну. Про це сказали журналістам Балканської служби "Радіо Свобода" у цьому суді.

Це рішення юридично закріплює попередні судові вироки в Сербії щодо невидачі Наумова на запит України.

"Запит надійшов від України до Сербії в середині жовтня 2022 року", – йдеться у повідомленні.

Водночас в Україні Наумову повідомили про дві підозри – "у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у зловживанні владою або службовим становищем" та у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень.

Що передувало?

6 липня Вищий суд у Ниші відхилив запит України, а Апеляційний суд підтвердив це рішення 29 вересня.

Сам Наумов виступав проти своєї екстрадиції в Україну, стверджуючи, що в такому випадку його безпека нібито буде під загрозою.

29 вересня Вищий суд міста Ниш також засудив Андрія Наумова до одного року позбавлення волі за звинуваченням у відмиванні грошей. За словами адвоката Наумова, сторона захисту буде оскаржувати це рішення.

Новини за темою: Ексгенерал СБУ Наумов отримав рік ув'язнення у Сербії за відмивання грошей

Хто такий Наумов?

Андрій Наумов прийшов у СБУ невдовзі після того, як її очолив Іван Баканов у 2019 році. 

У жовтні 2020 року журналісти "Схем" виявили численне елітне майно, оформлене на родину Наумова, зокрема 3-кімнатну квартиру в елітному житловому комплексі у центрі Києва, придбану в чотири рази дешевше від ринкових цін. 

В Україні Наумову оголосили дві підозри – у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем, а також у шахрайстві та завданні збитків державі в розмірі понад 3,2 млн гривень.

За кілька годин до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Наумов виїхав з України. Для втечі з країни використав кілька мікроавтобусів з готівкою та коштовностями, у тому числі діамантами. Автомобілі вирушили до Німеччини. У червні 2022 року Наумова затримали на кордоні між Сербією та Північною Македонією з незадекларованими 600 тисячами євро, близько 125 тисячами доларів та коштовностями.

Свою родину Наумов евакуював з країни кількома тижнями раніше. Українські правоохоронці порушили проти нього кримінальне провадження за підозрою в держзраді, а також провели обшуки наприкінці березня в його квартирах в елітних житлових комплексах Києва.

Відомо також, що президент України Володимир Зеленський 1 квітня у вечірньому зверненні заявив, що позбавив Наумова звання генерала за "антигероїзм".

Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи