USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

"Ліки зі співчуття": Важкохворі українці отримають безкоштовний доступ до інноваційних препаратів, яких чекали два роки

Йдеться про пацієнтів, які пройшли клінічні випробування у певних сферах медицини
пацієнти лікарня
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні важкохворі пацієнти, які брали участь у клінічних дослідженнях, отримають доступ до інноваційних ліків, яких чекали два роки. Ці препарати за програмою "Ліки зі співчуття" надаватимуть як від держави, так і приватних фармацевтичних компаній безоплатно. Однак останні мають сплачувати за це ще й значну суму в держбюджет.

Річ у тому, розповіли в коментарі UWN у БФ "Пацієнти України", що ця програма мала запрацювати ще в лютому 2022 року. Тоді Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт Nº5736. Проте механізм так і не стартував, бо необхідно було затвердити другу важливу частину пакета законів – звільнити виробників та пацієнтів від сплати податків.

"Цю частину депутати "розблокували" на початку березня. Відтепер для пацієнтів такі ліки будуть повністю безоплатними – без необхідності сплачувати ПДФО (Податок на доходи фізичних осіб – це податок з відсотковою ставкою для більшості платників у розмірі 18%, – ред.). Проте що стосується фармкомпаній, то їх від необхідності сплачувати ПДВ так і не звільнили – лише знизили розмір податку з 20% до 7%", – пояснили у Фонді.

На що тепер мають право українські пацієнти?

Важкохворим пацієнтам ліки у межах програм, затверджених МОЗ, даватимуть безоплатно після завершення випробувань. Але це відбуватиметься за умови, якщо лікування було ефективним.

"Важливо розуміти, що фармкомпанії надають такі ліки важкохворим пацієнтам безоплатно, проте змушені ще й платити за це значну суму державі. Тому ми продовжуємо працювати, щоб досягти повного скасування ПДВ. Але у будь-якому разі, – це важливий крок, який подарував пацієнтам надію на лікування", – додали в БФ.

Програма дозволяє пацієнтам, зокрема людям з онкологією та орфанними хворобами, отримати доступ до препаратів, що перебувають на стадії клінічних випробувань. І пройшли щонайменше першу фазу таких тестів у США, країнах Європейської економічної зони, Австралії, Канаді, Японії, Великої Британії та Швейцарії.

Хто в Україні проходить клінічні випробування?

В Україні ж клінічні випробування пройшли пацієнти, за даними Міністерства охорони здоров'я, з таких сфер медицини:

Інфографіка
Джерело: МОЗ

Більше про використання ліків зі співчуття

Пацієнти, які мають тяжкі стадії захворювань і для яких ці препарати можуть стати ключовими у лікуванні, нині мають змогу скористатися цим шансом – отримати ліки безплатно.

Інноваційні препарати за механізмом "Ліки зі співчуття" МОЗ дозволяє використовувати у випадках, якщо:

  • у країні відсутній альтернативний препарат для лікування хворого;
  • пацієнт перебуває у тяжкому стані або є загроза життю;
  • пацієнт надає письмову згоду, якою підтверджує своє усвідомлення того факту, що препарат не пройшов усі стадії випробувань, але погоджується на вживання ліків;
  • рішення про застосування медпрепарату погодив лікар.

Крім того, що завдяки ухваленому закону підвищиться доступність пацієнтів до новітніх лікарських засобів, це ще й:

  • знизить вартість лікування тяжкохворих пацієнтів для держави;
  • зменшить навантаження на систему охорони здоров’я щодо забезпечення тяжкохворих пацієнтів лікуванням;
  • забезпечить формування дієвих та ефективних механізмів регулювання відносин щодо програм надання ліків зі співчуття.

Такий механізм вже діє в багатьох країнах, зокрема в Європейському Союзі та США, Канаді, Японії тощо.

Новини за темою: В Україні хочуть створити стратегічний запас ліків

Раніше ми повідомляли, що станом на січень 2024 року майже 4,5 мільйона пацієнтів скористалися програмою "Доступні ліки" за весь час існування та отримали медикаменти безоплатно чи з доплатою. 

У 2023 році програмою реімбурсації "Доступні ліки" скористалися 2,17 млн пацієнтів. Зараз вона містить 515 торгових назв лікарських засобів і медобладнання, а по всій країні функціонують близько 14 тис. аптек, які отримують відшкодування повної або часткової вартості ліків.

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів