USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні з'явиться проєкт "Представник пацієнта"

Представники пацієнта будуть поширювати інформаційні матеріали щодо послуг, гарантованих ПМГ, збирати зворотний зв’язок від пацієнтів про рівень задоволеності медичними послугами, фіксувати спостереження щодо комфорту пацієнтів тощо
ліки лікарня
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві охорони здоров'я 15 березня анонсували запуск пілотної ініціативи для підвищення обізнаності людей у сфері охорони здоров’я – представників пацієнтів. Ініціатива запрацює у столичних медзакладах – Національному інституту раку, Київській обласній клінічній лікарні, Київському міському пологовому будинку №6. Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

"Разом із партнерами ми анонсуємо запуск пілотної ініціативи для підвищення обізнаності людей у сфері охорони здоров’я – представників пацієнтів. Така ініціатива створить у лікарнях сприятливе середовище, орієнтоване на потреби пацієнта. Також таке рішення здатне покращити доступ українців до якісної безоплатної медичної допомоги та знання про свої можливості й права", – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Представники пацієнта – це спеціалісти, які успішно пройшли тренінгове навчання і залучені для роз’яснення пацієнтам у медзакладах загальних питань. Йдеться про надання медичних послуг в межах Програми медичних гарантій (ПМГ), сприяння у реагуванні на випадки порушення прав пацієнтів, фіксації відгуків та спостереження за процесами надання допомоги у медзакладі задля покращення досвіду пацієнта і самої медустанови тощо.

В уряді запевняють, що наявність представників пацієнта допоможе скоротити час розв’язання можливих проблемних питань між пацієнтом та медичним персоналом.

Ініціативу "Представник пацієнта" планують запустити у п’яти медзакладах, зокрема:

  • Національний інститут раку;
  • Київська обласна клінічна лікарня;
  • Київський міський пологовий будинок №6;
  • Перше територіальне медичне обʼєднання Львова;
  • Львівський обласний клінічний перинатальний центр.

Безпосередня робота представника пацієнта у закладі у пілотному режимі триватиме два місяці, зокрема березень і квітень.

У кожному з відібраних закладів представники працюватимуть у команді з двох людей. Для ефективної роботи їхнє місце має знаходитись у приміщенні закладу та бути помітним для відвідувачів і пацієнтів. Протягом усього часу роботи в закладі представники пацієнта будуть взаємодіяти з пацієнтами: поширювати інформаційні матеріали щодо послуг, гарантованих ПМГ, збирати зворотний зв’язок від пацієнтів про рівень задоволеності медичними послугами, фіксувати спостереження щодо комфорту пацієнтів, їхньої взаємодії з медичним персоналом та між собою тощо. 

Нагадаємо

Раніше повідомлялося, що Міністерство охорони здоровʼя впроваджує фінансування допоміжних репродуктивних технологій за програмою державних гарантій медобслуговування населення.

Ставка за новим напрямом з лікування безпліддя для лікарень складе 60 тис. 324 гривні за надану послугу. Прогнозна кількість медичних послуг – 30 400 циклів. Очікувана кількість новонароджених громадян України після проведення штучного запліднення – близько 10 тисяч.

Направлення жінок для проведення першого курсу лікування безплідності методами допоміжних репродуктивних технологій бюджетним коштом проводитимуть винятково за медичними показами.

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
У У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними